Vanhan sankarin paluu – ennakossa Might & Magic Heroes VII

Vuoropohjaista fantasiastrategiaa ei koskaan ole liikaa, ja yksi lajityypin pitkäikäisemmistä sarjoista on Heroes of Might & Magic. Testasimme miltä seitsemäs osa maistuu.

3.11.2015 13:37

MIGHT & MAGIC HEROES VII

Tekijä: Limbic Entertainment Julkaisija: Ubisoft
Alustat: Windows Julkaisu: 29. syyskuuta 2015

Seitsemäs kerta toden sanoo, uskoo Ubisoft

Kun ikivanhasta vuoropohjaisesta fantasiastrategiasta tehdään uusintaversiota, luulisi että kysymys on nostalgiahuuruisesta Kickstarter-kampanjasta. Kyseessä on kuitenkin Ubisoftin Might & Magic Heroes 7, joka juhlistaa pelisarjan kaksikymmenvuotista taivalta.

Alun perin sarjan nimi oli Heroes of Might & Magic, kunnes Ubisoft kuutososan kohdalla muutti nimeä. Ironisesti vielä uuden pelin markkinointimateriaalistakin voi kuitenkin bongata alkuperäisen kirjoitusmuodon. Heroes on spinoff vieläkin pitkäikäisemmästä Might & Magic -roolipelisarjasta, joka pari vuotta sitten sai yllättäen kymmenennen osansa.

HoMMissa pelaajalla on komennettavana sankari tai muutama sekä edessään kartta täynnä kaupunkeja, resursseja, aarteita ja tietenkin hirviöitä. Mömeleitä tai vihollisen sankareita kohdattaessa siirrytään erilliseen taisteluruudukkoon, jossa sankari katsoo vierestä, kun hänen armeijansa pieksee vihollista. Joukkoja saa lisää vain vähitellen, joten taktisena haasteena on käyttää eri yksiköiden erikoistaitoja ja voittaa ottelut mahdollisimman vähin tappioin. Kokemuspisteet, kykypuut ja sankarin varustaminen taikaesineillä kuuluvat tietysti asiaan.

HoMMin perusmekaniikka toimii hyvin, mistä on todisteena HoMM 3:n keväinen uudelleenjulkaisu viritetyin grafiikoin. Monet pitävätkin sarjan kolmatta osaa edelleen sen kohokohtana. Kaikki muutkin osat löytyvät GoG:stä tai Steamistä. Ykkönen ja kakkonen voivat olla karua katsottavaa ja nelonen liiankin erilainen, mutta kaikki ovat vielä nykyäänkin aivan pelattavia.

Tämä tietysti on myös uuden version haaste, kun pitäisi olla entistä parempi, mutta pyörää ei saa keksiä kokonaan uudestaan. Kehittäjänä häärii Limbic Entertainment, joka oli mukana myös Heroes VI:ssa ja vastasi roolipeli Might & Magic X:stä. Kehittäjät ovat kuunnelleet faneja kehityksen aikana, sillä muun muassa kaksi pelin kuudesta kansasta päätettiin äänestyksellä.

”Kehittäjät ovat kuunnelleet faneja kehityksen aikana, sillä muun muassa kaksi pelin kuudesta kansasta päätettiin äänestyksellä.”

Nopean testin perusteella uudistukset ovat olleet maltillisia. Kartta on kolmiulotteinen, mikä ei lopuksi haittaa niin paljon kuin aluksi näytti, eikä sitä ole ahdettu täyteen silmäkarkkia selkeyden kustannuksella. Taistelu toimii samoilla aineksilla kuin ennenkin, mutta uutuutena yksiköiden sivustaan tai selustaan hyökkäämällä saa tehtyä enemmän vahinkoa. Yksiköiden ulkonäköön ja animaatioihin on panostettu, mistä haittapuolena on tietysti taistelujen keston turha venyminen.

Sankarin taidot ovat taitoympyrässä, josta sankarinsa voi rakentaa hyvin monilla eri tavoilla. Luvassa on myös mahdollisuus valita kyvyt satunnaisesti HoMM 5:n tapaan.

Kehittäjät kehuvat ottaneensa mukaan kaikki parhaat palat sarjan eri peleistä, ja todella uutta onkin vaikea löytää. Pelimekaniikan uudistamisen sijaan pelissä onkin keskitytty tarinaan, sillä puhetta ja välivideoita tuntuu riittävän. Valitettavasti tämäkin peli sijoittuu sarjan alkupään pelimaailman sijasta Ubisoftin luomaan Ashan-maailmaan, joka ei koskaan ole onnistunut olemaan mitenkään mielenkiintoinen. Vaikka kuutososan dialogi oli tavanomaista nasevampaa, testiversiossa kuultu jorina oli kliseistä huttua, jonka tarkoituksena on vain nitoa yhteen täysin eri suuntiin huiskivat kampanjat.

Pikaisen testin lopputuloksena oli sellainen ”voisihan tätä taas pelata” -fiilis. Tarjolla on ehkä vähän liiankin tuttua ja turvallista menoa, mutta kevyeen strategianälkään HoMM on aina oiva valinta, olipa pelin numero mikä tahansa. Seitsemäs osa saapuu pc-pelaajien iloksi syyskuun lopulla.

Might & Magic Heroes VII julkaistaan Euroopassa 29. syyskuuta.

Lisää luettavaa