Tiesitkö? Fallout 3:n piti aluksi tulla New Vegasin tekijöiltä

Tiesitkö, että Black Isle Studios kehitti kolmatta Falloutia ennen kuin Bethesda osti sarjan? Lue kuopatusta peliprojektista täältä!

12.11.2017 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Interplay Entertainmentilla meni vuosituhannen alussa huonosti. Firma oli 90-luvun loppupuoliskolla julkaissut arvostelijoiden ylistämiä pelejä, kuten ensimmäisen ja toisen Falloutin, Baldur’s Gaten sekä Planescape: Tormentin. Yhtiö oli kuitenkin joutunut sulkemaan ja myymään studioitaan tasapainottaakseen talouttaan. Vuonna 2003 leikkauslistalle joutui Black Isle Studios, joka oli ollut mukana tekemässä suurta osaa Interplayn suosituimmista peleistä. Studio lakkautettiin ja sen keskeneräiset projektit kuopattiin. Yksi niistä oli Van Buren -koodinimellä kulkeva Fallout 3.
 
Van Burenin juonesta tiedetään varmaksi lähinnä se, mitä kerrottiin peliä promottaessa kun se oli vielä työn alla. Pelin oli tarkoitus alkaa kalterien takaa. Pelaaja loi hahmonsa ja päätti, istuuko tämä sellissä syystä vai syyttömänä. Häkkilintuna ei kuitenkaan oleskeltu pitkään, kun seinän auki repäisevä räjähdys mahdollisti paon autiomaahan.  Pakoa reipastamassa oli joukko robotteja, jotka pyrkivät vangitsemaan pelaajan uudelleen. Pelin mittaan oli tarkoitus saada selville, miksi pelaaja oli vangittu ja mikä takaa-ajavien robottien tarkoitus oli. Lisäksi suurempana juonikuviona oli Uuden Kalifornian Tasavallan leivissä oleva tohtori Victor Presper, joka halusi karsia vähäistä väestöä vielä niukemmaksi ottamalla haltuunsa sarjan ydinkärkiä.
 
Kun Interplay näytti Black Islen väelle ovea vuonna 2003, peli oli suunnittelija John Deileyn mukaan hyvällä mallilla. Hän listasi moottorin olevan 95-prosenttisesti, dialogin 75-prosenttisesti ja kartan 50-prosenttisesti valmiita. Deiley kertoi, että pelissä pystyi siinä vaiheessa luomaan hahmoja ja käyttämään kykyjä, taistelemaan, matkustamaan kartan halki sekä tallentamaan ja lataamaan pelin.
 
Interplay myi oikeudet Fallout-sarjaan vuonna 2004. Vuonna 2008 julkaistiin Bethesda Softworksin kehittämä Fallout 3. Peli oli alusta pitäen Bethesdan omaa tuotantoa. Yhtiö kuitenkin pestasi Black Islen raunioista rakennetun Obsidian Entertainmentin kehittämään Fallout: New Vegasin eräänlaisena laajennusosana omalle pelilleen. New Vegasista kantautuukin paljon Van Burenin kaikuja. Esimerkiksi Caesarin legioonaa kaavailtiin jo Van Bureniin, samoin kuin joitain New Vegasissa esiintyneistä alueista.
 

Lue lisää:

Lisää luettavaa