Suurkatsauksessa The Elder Scrolls Online: Morrowind – paluu karuun paratiisiin

Otimme tuntumaa The Elder Scrolls Onlinen kesäkuussa pc:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle ilmestyvään Morrowind-laajennukseen. Tässä kattava katsaus sen uumeniin!

18.3.2017 22:20

THE ELDER SCROLLS ONLINE: MORROWIND

Tekijä: ZeniMax Online Studios Julkaisija: Bethesda Softworks
Alustat: PS4, XOne, Win Julkaisu: 6. kesäkuuta 2017

Morrowind, Morrowind, Morrowind. Julmien sääolosuhteiden piiskaama, vallasta juopuneiden mahtisukujen jakama ja omia esoteerisia polkujaan kulkevien elävien jumalien asuttama salaperäinen saari. Morrowind, kolkkoja mantujaan asuttavien synkhaltioiden kielellä Vvardenfell. Morrowind, Tamrielin tulenhehkuinen helmi, jonka myrskyisiä vesiä kehystää vaikeakulkuinen ja vihamielinen niemimaa.

Tiedetään, Morrowind ei ole oikea paikka. Mutta kun ottaa huomioon tämän kovia kokeneen pikku saaripahasen myyttisen maineen pelaajien keskuudessa, voisi helposti kuvitella puhuvansa oikeasta paikasta. Eikä ihme, sillä Bethesdan asema yhtenä länsimaisen roolipelin kantaisistä on pitkälti yhden pelin ansiota. Vuonna 2002 julkaistu The Elder Scrolls III: Morrowind on eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaista tietokoneroolipeleistä, jonka mullistavan pelimekaniikan osasia näkyy vielä nykypäivän peleissä aktiivikäytössä. Peli on myös se peruskallio, jonka varaan sarjan myöhemmät osat Oblivion ja Skyrim on rakennettu.

Nyt tuon käänteentekevän peliklassikon kertaalleen poljetut polut ja taipaleet ovat jälleen asettumassa pelaajien saappaiden alle, kun massiivimoninpeli The Elder Scrolls Online tuo Morrowindin saaren osaksi tutkittavia alueitaan. Samalla peliä kehittävä ZeniMax Online Studios maalaa itsensä riskialttiiseen nurkkaan: harvalla pelillä on yhtä kyltymätön ja hurmoksellinen seuraajakunta kuin Morrowindilla, joten tätä työsarkaa ei parane mokata.

Eipä sillä, etteikö kehittäjillä olisi jo kokemusta korkeista odotuksista ja vastoinkäymisten ylittämisestä. Kun The Elder Scrolls Online julkaistiin alun perin vuoden 2014 keväällä, vastaanotto oli helläsanaisesti ilmaisten laimea. Persoonaton ja monotoninen tuotos oli sisällöltään vain yksi massiivimoninpeliturhake muiden joukossa, eikä Elder Scrollsin nimi tuonut keitokseen juuri muuta kuin pintapuolista lisämaustetta.

Massiivimoninpelit ovat kuitenkin alati kehittyviä ja muotoaan muuttavia olentoja, jotka luovat nahkansa moneen otteeseen elinkaarensa aikana. Kun peli lopulta julkaistiin Xbox Onelle ja PS4:lle reilua vuotta myöhemmin, TESO oli jo tyystin eri peto. Pelillinen sisältö, toimintojen juohevuus ja ennen kaikkea tunnelma olivat aivan eri tasolla kuin alkuperäisjulkaisun aikaan.

Viljalti uusia pelaajia tavoittaneen konsolijulkaisun jälkeen ZeniMaxilla ei ole jääty vitkastelemaan. Peliin on tätä kirjoitettaessa julkaistu suunnaton määrä sisältöä, ja vastaavasti pelaajat ovat intoutuneet tutkimaan Tamrielia alati sankemmin joukoin. Tällä hetkellä The Elder Scrolls Onlinen maailmassa asuu jo 8,5 miljoonaa seikkailijaa.

Kehittäjät haluavat luonnollisesti TESOn menestystarinan jatkuvan, joten nyt käsittelyyn on otettu kenties koko Tamrielin valtavan fantasiamaailman rakastetuin ja arvostetuin kolkka, Morrowind. Koska kyseessä on varsin kunnianhimoinen julkaisu, kehittäjät eivät edes halua puhua siitä lisäosana vaan ennemminkin uutena lukuna jo valtaisassa niteessä.

The Elder Scrolls Online: Morrowind -ennakkokatsaus

”Kaiken kaikkiaan luvassa on sisältöpäivitys, jossa piisaa vähintään yhden täyshintaisen pelin verran tuoretta tekemistä.”

The Elder Scrolls Online: Morrowind -ennakkokatsaus

Varsinkin tutkimusmatkailuun intoutuvilla fiilispelaajilla riittää ihmeteltävää Morrowindin saarella, joka on samaan hengenvetoon sekä tutunoloinen että tyystin vieras maapala. Vvardenfellin saari on täynnä tuhkaista joutomaata ja rehevän vehreitä rannikkomaisemia, joita täplittävät 70-lukulaisten scifileffojen henkiset jättisienten kasvustot.

Kehittäjien mukaan alkuperäispelin maantieteelle on oltu niin uskollisia kuin suinkin mahdollista. Vaikka ihan jokaista puuta ja puskaa ei ole lähdetty mallintamaan uusiksi, TESOssa eteen asettuva maisema on niin lähellä alkuperäisen Morrowindin topografiaa kuin vain mahdollista. Näin ollen pelaajien pitäisi ainakin teorian tasolla kyetä navigoimaan pelissä alkuperäisen Morrowindin mukana tulleen paperikartan avulla, mikä ainakin meitä kauhtuneita naavapartoja lämmittää.

Koska TESOn tapahtumat sijoittuvat aikaan satoja vuosia ennen alkuperäisen Morrowindin tapahtumien, lisäri tarjoaa veteraaneille kiehtovan mahdollisuuden eräänlaiseen aikamatkailuun. Vaikka kehittäjät vakuuttavat, että Morrowind sopii myös Elder Scrolls -noviiseille, kokeneemmille pelaajille luvassa on paljon alatekstiä ja vinkkauksia vuoden 2002 Morrowindiin.

Morrowindin tarina tuo arviolta 30 tunnin edestä juonivyyhtiä ratkottavaksi. Kehittäjät ovat ymmärrettävän vähäsanaisia tarinan sisällöstä, mutta valokeilan keskiössä on saaren valtaapitävän jumalkolmikon tunnetuin edustaja, lootusasentoon ja levitointiin mieltynyt jumala Vivec. Kaikkivoivan kaljupään terveydentila rapistuu salamavauhtia, ja on syytä epäillä vilunkipeliä. Sankari(e)n matkaoppaaksi lyöttäytyy pelisarjan veteraaneille tuttu Morag Tong -salaseuran Naryu Virial, joka tutustuttaa pelaajat Morrowindin kulttuuriin ja kummallisuuksiin.

Uusista pelillisistä ominaisuuksista olennaisin on uusi warden-hahmoluokka. Se on luonnonmagiaan keskittyvä druidimainen yleisluokka, jota on mahdollista pelata sekä hyökkäys-, puolustus- että tukihahmona. Wardenin erikoiskyky on kaikkialle mukana kulkeva jättimäinen karhu. Hupaisana kuriositeettina warden-luokka on itse asiassa ollut mukana koko The Elder Scrolls Onlinen elinkaaren ajan, sillä tarkkasilmäiset pelaajat löysivät maininnan hahmoluokasta upotettuna jo ensimmäisen julkaistun version koodiin.

Pitkän ja polveilevan tarinakaaren lisäksi Morrowind tuo mukaan uuden 12 pelaajan jättityrmän, uusia areenoja ja pelimuotoja pelaajien välisiin kahinoihin sekä tietysti ämpärikaupalla uusia aseita, varusteita ja aarteita keräilyvimmaisille. Kaiken kaikkiaan luvassa on sisältöpäivitys, jossa piisaa vähintään yhden täyshintaisen pelin verran tuoretta tekemistä.

The Elder Scrolls Online: Morrowind julkaistaan kesäkuun alussa. Pelin kokoversio on saatavilla sekä latausversiona että kaupan hyllyltä, ja se sisältää kaiken aiemmin julkaistun sisällön peruspeliä ja lisäosia myöten.

Jason Ward

Lisää luettavaa