The Sims 4 palaa uomiinsa – ennakkotestissä ihanan leppoisa Maalaiselämää-lisäosa

Pääsimme ihmettelemään virtuaalisen maaseudun rauhaa The Sims 4:n Maalaiselämää-lisäosan maisemissa.

8.7.2021 19:01

Heinäkuu on helteisimmillään, ja lomistaan nauttivat suomalaiset ovat suunnanneet sankoin joukoin maalle. Jos ei kuitenkaan satu omistamaan mökkiä, jolle karata viettämään paahteisia päiviä, voi maaseudun tunnelmasta nauttia pian myös The Sims 4:n avustuksella. Vaikka Pelaajan toimitus puurtaa vielä työn touhussa, saimme mekin hiljattain varaslähdön kesälomaan, kun Electronic Arts kutsui meidät makustelemaan kuun lopulla ilmestyvän Maalaiselämää-lisäosan antia.

Aivan perisuomalaista mökkimaisemaa ei tosin ole tarjolla, vaan uudessa laajennuksessa matkataan monella tapaa hyvin brittiläiseen Henford-on-Bagleyn eli Taka-Kumpulan pikkukylään. Vaikka naapurusto on melko pieni, se sisältää kaiken maalaisestetiikan kannalta oleellisen. Vanhat kivitalot, kauniit lehtipuumetsät ja tuuliset niityt ovat kuin suoraan postikortista, ja uuden luonnonvesityökalun ansiosta simit voivat kuumana päivänä pulahtaa suoraan kylän läpi virtaavaan jokeen. Taka-Kumpulan keskustan kruununjalokivi on luonnollisesti paikallinen pubi, jossa juorukellot kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia iltaisin, mutta muutakin nähtävää ja tehtävää on. Torilta voi ostaa lähituotettuja kasviksia ja lihaa, ja viikonloppuisin paikalliset maanviljelijät esittelevät markkinoilla kilpaa suurimpia kurpitsojaan ja kauneimpia kanojaan.

The Sims 4 palaa uomiinsa - ennakkotestissä ihanan leppoisa Maalaiselämää-lisäosa

Lisäosan tärkein tavoite on tuoda simit ja näin myös pelaaja lähemmäs virtuaalista luontoa, ja täysi omavaraisuuskin on nyt vihdoin mahdollista. Maalaiselämää tuo peliin mukaan lehmät, laamat ja kanat, jotka tuottavat simien käyttöön maitoa, villaa ja munia. Luonnosta voi poimia marjoja ja sieniä säilöttäväksi, ja puutarhanhoito on luonnollisesti tärkeä taito itse itsensä elättävälle simille. Uurastuksensa hedelmistä pääsee nauttimaan keittiössä, sillä mukana on paljon uusia reseptejä, ja uuden Yksinkertaista elämää -tonttihaasteen ollessa voimassa kokkaaminen vaatii aina tuoreita, itse tuotettuja aineksia. Tonttihaasteet toimivat vanhojen tonttipiirteiden tapaan, mutta erilliseen haastekategoriaan on nyt erotettu omavaraisuuden lisäksi esimerkiksi sähköttömyys. Lapsetkin pääsevät osallistumaan eläintenhoitoon ja kokkaamiseen, mikä ilahduttanee monia.

– Lapset ovat tässä laajennuksessa todella keskeisessä osassa. He voivat tehdä eläintenkin kanssa miltei kaikkea, mitä aikuisetkin simit, kertoi lisäosan tuottaja Antonio Romeo pelin ennakkotilaisuudessa.

Ikävä kyllä eläimet tuntuvat ensitestin perusteella enemmänkin tavaroilta kuin eläviltä olennoilta. Ne ilmestyvät aamuisin pihamaalle navetoistaan, mutta vain käyskentelevät pihalla tyhjä katse silmissään, kunnes niiden pariin ehtii puuhailemaan. Toisin kuin kissoilla ja koirilla, niillä ei tunnu olevan minkäänlaista persoonallisuutta tai aloitekykyä, ja ne ovatkin tietyllä tapaa hyvin samantyyppisiä passiivisia objekteja kuin The Sims 4:n paljon närää herättäneet vauvat. Maatiloilla ja metsissä vaeltavat villit jänikset ja ketutkin tuntuvat ennalta-arvaamattomuudessaan kotieläimiä mielenkiintoisemmilta, ja ovat lisäksi turkasen suloisia. Tuottaja Romeokin nosti luontokappaleiden lutuisuuden esiin tärkeänä seikkana lisäosaa esitellessään.

– Olemme panostaneet tällä kertaa tosissamme söpöyteen. Lehmien ja kanojen animaatiot ja äänet ovat todella ihania. Niille voi jopa pukea vaatteita!

The Sims 4 palaa uomiinsa - ennakkotestissä ihanan leppoisa Maalaiselämää-lisäosa

Maalaiselämää-laajennuksen mielenkiintoisimpia uusia ominaisuuksia ovat pienet palvelukset, joita pelaaja voi tehdä muille Taka-Kumpulan asukkaille. Muun muassa aiemmista Sims-peleistä tuttu, käsilaukullaan julkisilla paikoilla pusuttelevia pareja hutkiva rouva Kurjenkaula kaipaa apua siveyspoliisin hommissaan. Palvelukset toimivat teknisesti hyvin samaan tapaan kuin Unelmasaari-lisäosan hanttihommat, mutta ne on tällä kertaa valjastettu tarinankerronnallisiin tarkoituksiin todella toimivasti. Niiden kautta kylä ja sen asukkaat tulevat mukavasti tutuiksi, ja ne tuovat hauskalla tavalla mieleen takavuosien The Sims Tarinat -sivuosasarjan.

– Taka-Kumpula on täynnä tarinoita. Valmiillakin hahmoilla on omat, kiintoisat taustansa, ja suosittelenkin kokeilemaan heillä pelaamista, Romeo vinkkasi.

Lisäosan arkkitehtuuri ja tavaratarjonta on luonnollisesti teemaan sopivaa olkikattoineen ja perintökalujen näköisine puukalusteineen. Simien vaatekaapeista löytyy nyt haalareiden ja kumisaappaiden lisäksi myös ihania, kirjailtuja pitsi- ja kukkaunelmia, jotka sopivat yhtä lailla parikymppisten hipstereiden kuin puutarhassa puuhailevien eläkeläisten päälle. Aikansa kuluksi voi opetella myös ristipiston jalon taidon, ja vapaapäivänä parasta puuhaa on pakata eväät piknik-koriin ja painella luonnon helmaan.

Ensikokeilun perusteella laajennus näyttää olevan tupaten täynnä tällaisia pieniä yksityiskohtia, jotka paitsi pönkittävät Taka-Kumpulan valokuvamaista maalaistunnelmaa, epäilemättä monipuolistavat simien elämää myös kaupunkimiljöössä. Arkisempi ja maanläheisempi ote on todella tervetullutta vaihtelua viime aikojen korkealentoisen Tähtien sota– ja aaveenmetsästyssisällön jälkeen, ja Maalaiselämä takuuvarmasti miellyttää suurempaa yleisöä kuin edellä mainitut paketit. Juuri tästä The Simsissä on nimittäin kyse – tuiki tavallisesta elämästä.

Farkut vaihtuvat verkkarihousuun 22. heinäkuuta, kun The Sims 4 Maalaiselämää ilmestyy Windows- ja Mac-koneille, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa