RuneScape on vielä voimissaan – fiiliksiä RuneFest 2017 -fanitapahtumasta

Panu Saarenoja kirjoitti ylös fiiliksiään vierailemastaan RuneFest 2017 -fanitapahtumasta, jossa nimen mukaisesti pureuduttiin 15-vuotta vanhaan RuneScapeen.

16.10.2017 14:04

Kirjoitin alkukesällä pikaisesta vierailustani Cambridgessa RuneScapea kehittävän Jagexin luona. Se oli ensimmäinen kerta pitkään toviin, kun päädyin uhraamaan mielessäni tilaa jo reilut 15 vuotta vanhalle verkkoroolipelille.

Kokemus oli paikoin jopa hämmentävä, sillä minulle RuneScape on ollut vuosia nimenomaan peli menneisyydestä. Vierailuni aikana yksinomaan studion eloisuus oli kuitenkin selvä osoitus siitä, ettei RuneScape ole olemassa tänä päivänä vain nostalgisena muistutuksena yksinkertaisimmista ajoista, vaan se on selvästi edelleen aktiivinen osa monien elämää.

Sain nyt syyskuussa mahdollisuuden tutustua RuneScapen yhteisöön tarkemmin, kun järjestyksessään jo seitsemäs pelille omistettu RuneFest-fanitapahtuma järjestettiin Battersea Evolution -keskuksessa Lontoon keskustassa. Yhden päivän mittainen tempaus oli Jagexin mukaan loppuunmyyty ja saattoi näin ollen yhteen reilut 1 650 RuneScape-fania. Joukkoon mahtui ennen kaikkea nuoria miehiä ja naisia, mutta yhtälailla keski- ja eläkeikäiset olivat hekin näkyvästi edustettuina aina cosplay-harrastajissa asti.

Monen fanitapahtuman tapaan myös RuneFest tarjoaa faneille ennen kaikkea mahdollisuuden tavata muita kanssapelaajia. Yhdessäoloon se rohkaisi erityisesti yksityiskohtaisesti koristetulla pääalueellaan, joka oli tehty muistuttamaan muutamia RuneScapen nostalgisempia seutuja. Alueen läpi kulkeminen olikin jo itsessään oma pieni seikkailunsa, mihin saatiin lisävirkeyttä myös pienillä leikkimielisillä aktiviteeteilla.

RuneScape ei ole aikoihin ollut se kuumin massiivimoninpeli markkinoilla, mutta silti se on onnistunut ylläpitämään innokasta pelaajajoukkoa.”

Pelkkään tunnelmointiin tapahtuma-alueella ei tietysti tarvinnut tyytyä. Tänä vuonna RuneFestin keskeisimpiä vetonauloja olivat RuneScape 3:n ja Old-School RuneScapen mobiiliversiot, joihin yleisö pääsi nyt ensimmäistä kertaa käsiksi. Paikan päällä pääsi lisäksi todistamaan Jagexin taidehenkilöstön työskentelyä sekä testailemaan RuneScape-aiheisia virtuaalitodellisuusprototyyppejä. Kokonainen teltta-alue oli samalla omistettu kaikille heille, jotka halusivat istahtaa tietokoneen ääreen perinteistä RuneScape-pelaamista varten.

RuneScapen tulevaisuus puhutti paljon RuneFestin lavaesityksissä. Keskeisimmät esitykset koskivat tietysti tulevia päivityksiä, joiden osalta sekä moderni RuneScape 3 että klassinen Old-School-versio saivat yhtälailla huomiota sekä energisiä reaktioita yleisön taholta. RuneScape 3 -päivitysten läpikäynti oli siitä erityisen mielenkiintoinen, että sen pohjana käytettiin Jagexin hiljattaista kyselyä, jolla pelaajat saivat kertoa, mistä he nauttivat eniten peliä pelatessaan.

Oma erikoisuutensa oli alkuillasta pelattu Deadman-finaali, jossa palkintona oli 20 000 dollaria. Kyseessä on Old-School RuneScapeen perustuva oma kilpapelilajinsa, jossa sadat pelaajat kamppailivat selviytymisestä kerrasta poikki -kuoleman periaatteella. Ulkopuolisena ottelu oli hämmentävää seurattavaa, mutta sain siitä kuitenkin jonkinlaisen otteen rinnastamalla toiminnan lopulta PlayerUnknown’s Battlegroundsin kaltaisiin Battle Royale -kamppailuihin.

Täysin puhtaasti Deadman-finaali ei sujunut, sillä voittaja diskattiin jälkikäteen huijaamisen takia. Kisassa muodostui myös ongelmia muutamien pelaajien kieltäydyttyä sääntöjen vastaisesti taistelemasta keskenään loppuhuipennuksen keskellä. Kilpailullinen RuneScape hakee vielä siis jossain määrin muotoaan, vaikka yksinomaan verkossa sitä seuraavatkin jo tuhannet pelaajat.

Deadman-kompuroinneista huolimatta visiittini RuneFestiin oli innostava. RuneScape ei ole aikoihin ollut se kuumin massiivimoninpeli markkinoilla, mutta silti se on onnistunut ylläpitämään innokasta pelaajajoukkoa, joka on edelleen valmis kokoontumaan yhteen suurella innolla ja juhlimaan suosikkipeliään. Erityisen hienoa on myös nähdä, että sitä tekevät yhdessä niin nuoremmat kuin selvästi vanhemmatkin pelaajat.

Lisää luettavaa