Pelaajan testissä tarkan markan Turtle Beach Recon Spark -kuulokkeet

Pelaajan testissä Turtle Beachin kuulokevalikoiman tuoreimmat tulokkaat, jotka lupaavat monipuolista käyttövalmiutta minimihintaan.

15.8.2019 11:46
Pelikokemusta kohentavat lisälaitteet ovat pohjaton rahareikä, johon varsinkin pc-pelaajien on petollisen helppo upottaa tili jos toinenkin. Mekaaniset näppäimistöt ja RGB-valaistut hiiret ovat vain jäävuoren huippu, jonka alta paljastuu kullattujen HDMI-liitinten ja mittatilaustattien kaltaisten ylihinnoiteltujen turhakkeiden maailma. 
 
Hienostelu ei välttämättä kuitenkaan ole jokaisen harrastajan taloudellinen ykkösprioriteetti, joten yhtä paljon tarjontaa riittää myös kukkaroystävällisten lisälaitteiden markkinoilla. Pelikuulokkeiden ykkösnimiä on tällä saralla vanha kunnon Turtle Beach, jonka huokea Recon-sarja on hinta-laatusuhteeltaan yksi markkinoiden parhaista. Valmistajan tuoreinta tulokasta, viidenkymmenen euron Recon Sparkia, mainostetaan alustalle kuin alustalle sopivina monitoimikuulokkeina.
 
Irrotettavan jatkojohdon ja pc-sovittimen ansiosta Spark-kuulokkeet todella muuntuvat moneksi ja toimivat näppärästi niin kovassa konsolikäytössä kuin matkan päällä mobiililaitteilla. Kuulokeliitännättömän puhelimen omistajien kannattaa tosin lisätä ostoslistalleen myös USB-sovitin, sillä langattomiksi kuulokkeet eivät veny. 
 
Halvemman hintaluokan kuulokkeilta ei luonnollisesti voi odottaa samanlaista audiotaiteellista suoritusta kuin 300 euron turboluureilta, mutta Recon Sparkin äänenlaadussa ei varsinaisesti ole moitittavaakaan. Äänentoisto on kirkas ja täsmällinen, ja musiikki on täysin kuuntelukelpoista genrestä huolimatta. Ohjelmistoavusteisesti simuloitu surround-äänimaailmakin tyydyttää tavispelaajan tarpeet täysin. 
 
Pelaajan testissä tarkan markan Turtle Beach Recon Spark -kuulokkeet
 
Yhtä luotettavaa perustason laatua tarjoaa myös Recon Sparkin vipumallinen mikrofoni, joka kytketään päälle ja pois asentoa muuttelemalla. Vempele tuntuu aluksi olevan turhan kaukana suusta, mutta keskustelukumppaneiden palautteen perusteella se poimii äänen tarpeeksi hyvin. Taustamölinä tosin tahtoo vuotaa läpi hieman turhan vahvasti.
 
Turtle Beachin kuulokkeita aiemmin käyttäneenä suurin huolenaiheeni ei tosin ollutkaan äänentoisto vaan yleismukavuus. Aiempien kokemuksieni perusteella valmistajan muotoilu ei ole markkinoiden ergonomisinta, eikä Recon Spark sekään ole varsinainen mukavuuden multihuipentuma. Pannan pituuden ja kuppien asennon säätelystä huolimatta ainakin omat ohimoni jomottivat jo reilun tunnin pelailun jälkeen. Silmälasipäisille helpotusta oloon tuovat ilmeisesti erikoispehmusteet, jotka antavat tilaa lasien sangoille, mutta itseltäni niiden toimivuus jäi toteamatta.
 
Kuulokkeiden hinta näkyy parhaiten muovisissa valmistusmateriaaleissa, jotka antavat kokonaisuudesta ikävän lelumaisen kuvan. Mainosmateriaalista päätellen naispelaajia kosiskeleva värimaailmakin tuo mieleen lähinnä 90-luvun tuulipukumuodin. Maailmasta löytyy varmasti pelaajia, joiden suurin toive on löytää laventelinväriset lisälaitteet pelipisteelleen, mutta itse en ole yksi heistä.
 
Loppujen lopuksi moni muukin Recon Sparkin tässä arvostelussa saama miinuspiste on kiinni loppukäyttäjän omista mieltymyksistä, joten kokonaisarvosana kannattanee muodostaa tätä silmällä pitäen itse. Tärkeintä lienee, että kuulokkeet kantavat ääniaallot maaliin asti varsin mallikkaasti, eikä niiltä voi viidenkymmenen euron hintaan enempää pyytääkään.

Lisää luettavaa