HBO:n The Last of Us -televisiosarjan 1. kauden päätösosa sai ensi-iltansa Suomessa eilen, ja jaksossa nähdään yllättävässä roolissa Ashley Johnson, pelien aito ja alkuperäinen Ellie. Johnson on pelisarjan kantavia voimia, ja hänen roolisuorituksensa Ellienä on voittanut useita palkintoja. Nykyään Johnson tunnetaan Critical Role -roolipelicastista, jonka ansiosta hänestä on tullut yksi maailman tunnetuimmista julkkisroolipelaajista. Johnson tähdittää myös Critical Rolesta sovitettua The Legend of Vox Machina -animaatiosarjaa, jonka toinen kausi ilmestyi äskettäin.

Johnsonilla riittää siis kiireitä, mutta erittäin sydämellinen ja ystävällinen ääninäyttelijä ehti videohaastatteluun puhumaan The Last of Usista, suhteestaan Ellien hahmoon sekä siitä, millaista on nähdä nuori tulokas Bella Ramsey Ellien roolissa.

The Last of Us -pelisarja on jo 10 vuoden ikäinen, ja pääsit esittämään uutta ja tärkeää roolia tv-sarjassa. Miltä se tuntuu kaiken tämän jälkeen?

En voi uskoa sitä todeksi. Oli taatusti yllätys kaikille meille pelissä näytelleille, että meitä yleensä kysyttiin mukaan. Kun on kyse pelien elokuva- tai sarjasovituksista, videopelien ääni- tai liikenäyttelijät eivät tavallisesti ole niissä mukana.

Minä rakastan The Last of Us -pelejä, -hahmoja ja koko projektia todella paljon. Se on tähän päivään asti mieluisin asia, jonka kanssa olen työskennellyt. Iso syy on siinä, miten kauan yhden pelin tekemisessä kestää. The Last of Us Part 2 vei yli neljä, melkein viisi vuotta elämästäni.

Me elimme näiden hahmojen kanssa todella kauan ja opimme tuntemaan Naughty Dog -studion väen ja kuvauspaikkojen tiimit. Meistä tuli todella läheisiä. Teimme todella tiiviisti töitä yhdessä Neilin (Druckmann, pelien ohjaaja ja sarjan kirjoittaja) ja Troyn (Baker, pelien alkuperäinen Joel) kanssa. Pallottelimme ideoita keskenämme ja hienosäädimme kohtauksia, jotta ne tuntuisiva rehellisiltä ja aidoilta.

The Last of Usin sovituksia on yritetty tehdä jo niin monta kertaa. Piti tulla elokuva ja toinen tv-sarja, ja niihin oli kiinnitetty jo näyttelijöitä. Nyt tuntuu, että vihdoin oli oikea aika. Bella on juuri oikeassa iässä, ja minusta tuntuu, ettei kukaan muu olisi voinut ottaa tätä roolia. Katsoin viimein viimeisen jakson eilen illalla, ja hän on niin helvetin hyvä!

Tämä kuulostaa ehkä oudolta, mutta olen ylpeä Bellasta. Tunnen jonkinlaista yhteyttä välillämme, koska me molemmat rakastamme tätä samaa hahmoa. Hän tuntuu niin paljon Ellieltä, että haluaisin vain pitää hänestä huolta On kuin hän olisi lapseni, joten haluan varmistaa, ettei maailma satuta häntä. Minua hämmästyttää vieläkin, miten hyvää työtä Bella teki. Hän on uskomaton näyttelijä. En edes tiedä vastasiko tämä kysymykseen, mutta kyllä, on aika mahtavaa olla edelleen osa tätä kaikkea.

Bella Ramsey.

Olet sanonut, että Elliessä on mukana paljon omaa persoonallisuuttasi ja että hän on kaikista rooleistasi lähimpänä sydäntäsi. Koska en ole näyttelijä, haluaisin tietää, että miltä tuntuu nähdä jonkun toisen ottavan omakseen tavallaan luomasi hahmon. Onko siinä jotain ristiriitaista?

Jep, se on outoa! Olen miettinyt asiaa ja yrittänyt tosissani löytää sanat kuvaamaan tätä tunnetta. Se on surrealistista. Me kaikki, erityisesti Troy ja minä, olemme todella tiukasti kiinni näissä hahmoissa. Me rakastamme niitä, koska saimme olla mukana luomassa niitä. Oli siis vaikea päästää irti.

Toisaalta, kun saimme Bellan, halusin taistella hänen puolestaan, koska hän tuntui oikealta ihmiseltä rooliin. Hänellä on Ellien olemus. Eihän tällä ole edes oikeastaan mitään tekemistä minun kanssani, mutta tunsin lopultakin hyväksyväni sen, että hän ottaisi roolin ja tekisi siitä omansa. Toivoin, että hänellä olisi tilaa tehdä se. Pystyin siis päästämään irti, eikä se olisi välttämättä ollut lainkaan helppoa toisen näyttelijän kanssa. Bellassa on vain niin paljon syvyyttä ja lahjakkuutta. Hän on tuonut Ellien hahmoon enemmän kuin mihim me pystyimme tekemään pelissä.

Sarjassa on myös mahdollista tehdä enemmän tarinaan keskittyviä hetkiä, kun ei tarvitse keskittyä pelattavuuteen. Voimme puhua enemmän tunteista ja Ella – hetkinen, kuka hiton Ella! Sanon aina joko Ella tai Bellie, ja kaikki kutsuivat häntä Bellieksi kuvauspaikalla. Joka tapauksessa sarjassa on ollut paljon kohtauksia, joissa Ellie on saanut sanoa asioita, joita minä en saanut sanoa pelissä. Ellie on saanut tilaisuuksia pitää puoliaan Joelia ja muita ympärillään olevia hahmoja vastaan. Tuntuu katharttiselta ja onnelliselta, kun saan nähdä Ellien kasvavan ja saavan enemmän sananvaltaa oman elämänsä suhteen.Se on villi ja outo tunne, joten rakastan tätä sarjaa aidosti.

Millä tavalla sarjan tekijät lähestyivät sinua, kun sinua pyydettiin Ellien äitiä?

Neil lähetti minulle tekstiviestin aika pian sen jälkeen, kun sarja oli julkistettu. Tiesimme siitä etukäteen jo kulissien takana, koska olemme kaikki ystäviä edelleen. Pelien tekemisen jälkeen olemme yksinkertaisesti läheisiä. Joten Neil lähetti viestin ja sanoi, että he olivat Craigin (Mazin, sarjan vetäjä) kanssa miettineet, että haluaisinko näytellä Ellien äitiä. Minulta lensivät kyyneleet kaaressa. Ajattelin vain, että oletteko tosissanne!

Ellien äidin näyttelemisessä on minulle paljon kerroksia. Se on vertaus siitä, että sain tuoda hänet maailmaan ja olla ensimmäinen ihminen, joka pääsee taistelemaan hänen puolestaan. Ellie on minun vauvani ja haluan pitää hänet elossa ja turvassa. Se on siis aivan villiä, eivätkä ääninäyttelijät yleensä saa tällaisia tilaisuuksia. Olen kauhean onnellinen ja kiitollinen, ja minulla oli valtavan hauskaa kuvauksissa!

Pedro Pascal ja Bella Ramsey.

Minkälainen suhde sinulla on nyt yleisesti Ellien hahmoon kahden pelin jälkeen, jos ei edes puhuta tv-sarjasta?

Voi pojat! Osallistuin muistaakseni koekuvauksiin 2010, joten olin näytellyt tätä hahmoa yli vuosikymmenen verran jo ennen sarjaa. Olin kulkenut Ellien kanssa vaikean matkan ensimmäisestä pelistä toiseen, ja toinen osahan on entistä synkempi. En mene tässä juonipaljastuksiin, mutta Ellien elämähän ei varsinaisesti parane.

Kuten sanoin, The Last of Us on yksi minulle tärkeimmistä töistä ja rooleista. Osin se johtuu siitä, että ensimmäistä peliä tehdessä emme tienneet lainkaan, miten se otettaisiin vastaan. Emme tienneet, pitäisivätkö pelaajat siitä. Se on lopulta aika intiimi tarina ja pohdimme, välittyisikö se hyvin videopeliin.

Kuvaukset Neilin ja Troyn kanssa olivat todella intiimiä yhteistyötä. Se oli tyydyttävää sekä tunteiden että luovuuden tasolla, ja sellainen on harvinaista. Näyttelijänä voi työskennellä projekteissa, jotka ovat hauskoja tai vaikeita, mutta yleensä niissä ei ole tällaista yhteistyötä eivätkä ne ole luovuuden osalta näin tyydyttäviä. Minulle The Last of Us on ollut näyttelijänä jonkinlainen unelmaprojektien huipentuma. Välitän itse projektista, välitän kaikista siinä mukana olleista, Naughty Dogin tiimistä, Neilistä, Troysta ja kaikista mukana olleista näyttelijöistä. Se tuntuu perheeltä.

Mitkä ovat suosikkikohtauksesi ensimmäisestä ja toisesta pelistä?

Kakkososassa on valtavasti kohtia, joita rakastan. Paras on se, jossa Joel vie Ellien museoon ja soittaa hänelle astronauttikasetin. Se on niin sydäntäsärkevä ja kaunis hetki, koska Joel yrittää siinä korjata yhteyttään Ellieen. Se on katkeransuloista. Se on minulle koko pelisarjan paras hetki, koska se on niin hellä. Siinä maailmassa hellät hetket jäävät mieleen, koska ne ovat kaikista harvinaisimpia.

En malta odottaa, että pääsen näkemään saman kohdan televisiosarjassa. Haluan nähdä Bellan näyttelevän sen, koska hän osaa viestiä niin paljon pelkästään silmillään. Ja entä Pedro! Hän on niin sydäntäsärkevä ja mahtava Joelina! Haluaisin sanoa heille molemmille, että entä jos menisitte jonnekin ihan muualle olemaan onnellisia kahdestaan. Mutta niinhän ei tietenkään käy.

Koko The Last of Us -sarjan ensimmäinen kausi on nyt katsottavissa HBO Max -palvelussa.

Lisää luettavaa