Oletko Twin Peaks -fani? Esittelyssä viisi peliä, joista huokuu Twin Peaks -tunnelmaa

Twin Peaks -televisiosarjalla on vankka kulttisuosio. Sarjan perintö näkyy myös videopeleissä. Artikkelissamme käymme läpi muutamia Twin Peaksista inspiroituneita videopelejä.

7.6.2018 13:41

Twin Peaks -televisiosarja on jättänyt jäljen popkulttuuriin. David Lynchin ja Mark Frostin luomalla sarjalla on vankka kulttisuosio. Sarjan tyyli vaihtelee monitulkintaisesta taiteesta hassunhauskaan saippuaoopperaan.

Sarjan kaksi ensimäistä kautta esitettiin vuosina 1991-1992. Viimeisin kolmas kausi ilmestyi pitkän odotuksen jälkeen vuonna 2017. Sarjan vaikutus näkyy peleissä eritoten selviytymiskauhugenressä, mutta myös ihmissuhteisiin ja tarinaan perustuvissa teoksissa.

Koska haluamme viimeisimmän kauden myötä päästä täyteen Twin Peaks -tunnelmaan, esittelemme viisi peliä, jotka voidaan laskea Twin Peaksin perillisiksi. 

Mistä Twin Peaks -tunnelma syntyy?

Twin Peaks popularisoi monia elementtejä, jotka ovat periytyneet myös videopeleihin. Sarjan palasia ovat esimerkiksi pikkukaupunkiestetiikka, yhteisön sekoittava murhamysteeri ja yliluonnolliset elementit.  Pikkukaupungin ympärillä on Yhdysvaltain luoteisosille tyypillistä luontoa ja osa kohtauksista tapahtuu havupuiden keskellä. Myöskään perinteistä ihmissuhdedraamaa ei unohdeta.  

Sarja pyörii Laura Palmer nimisen nuoren naisen murhan ympärillä, ja eksentrinen FBI-agentti Dale Cooper saapuu tutkimaan murhaa. Perinteinen murhamysteeri saa taiteellisia ja psykoosinomaisia piirteitä: mukaan tulee yliluonnollisia elementtejä kuten outoja enneunia ja tulevaisuutta ennustavia yksityiskohtia.

Esimerkiksi seuraavat pelit sisältävätTwin Peaks -estetiikkaa.

Deadly Premonition

Vuonna 2010 julkaistu Deadly Premonition on komediaelementein höystetty selviytymiskauhupeli. Pelissä kunnianhimoinen avoimen maailman tutkiminen yhdistyy selviytymiskauhuun ja jatkuviin Twin Peaks viittauksiin. 

Yhtäläisyydet Twin Peaksin kanssa eivät jää pikkukaupungissa ratkottavaan murhamysteeriin. Heti pelin alussa päähenkilö, FBI-agentti Francis York Morgan fiilistelee haltioituneena saamansa kahvikupillista, aivan kuin Dale Cooper fiilistelee omaa kahviaan Twin Peaksissa.

Visuaalinen anti on selkeästi velkaa televisiosarjalle, sillä hahmoissa ja tapahtumissa viitataan Twin Peaksiin jatkuvasti. Monet hahmoista päähenkilöä myöten on kuin suoraan lainattu Twin Peaksista

Peli sai lähinnä keskinkertaisia arvosteluja, ja nykyään peli muistetaankin enitenTwin Peaksia muistuttavana outoiluna. 

Life is Strange

Tarinavetoinen seikkailupeli Life is Strange alkaa, kun Max palaa Seattlesta pieneen kotikaupunkiinsa Arcadia Bayhin. Nuori nainen sotkeutuu pian pikkukaupungin kiemuroihin, sillä luokkatoveri Rachel Amber on kadonnut ja kyseessä saattaisi olla murha.

Tarina kertoo Maxin ja hänen aikaisemman parhaan ystävänsä Chloen välisestä suhteesta. Mukana on yliluonnollisena elementtinä Maxin kyky palata ajassa pieni pätkä taaksepäin. Kaupungilla on muitakin salaisuuksia, joiden kautta pääsemme teinidraaman, yliluonnollisten elementtien ja pikkukaupunkiestetiikan pariin. Pääosassa ovat silti ihmissuhteet, jotka vaikuttavat myös tarinan kulkuun..

Teemallisten yhteneväisyyksien lisäksi Life is Strange vilisee suoria viittauksia Twin Peaksiin. Laura Palmerilla ja Rachel Amberilla on sama syntymäpäivä, Chloen auton rekisteritunnus on TWNPKS ja eräästä vessasta löytyy teksti ”fire walk with me”, joka viittaa vuonna 1992 ilmestyneen Twin Peaks: Fire Walk with Me -elokuvan nimeen.

Night in the Woods

Night in the Woodsissa kissahahmo Mae palaa collegesta takaisin pikkukaupunkiin asumaan vanhempiensa luona. Possum Springs on talousongelmissa rypevä kaupunki. Kylä hiipuu unholaan kaivosteollisuuden kuoltua, liikkeitä suljetaan ja nuorison suurin toivo on muuttaa muualle parempien mahdollisuuksien perässä. 

Värikkäiden eläinhahmojen täyttämä vuoden 2017 tasoloikka on hyvin tarinavetoinen. Tasoloikkaa ja keskustelukohtauksia jaksottavat minipelit, joissa tehdään myymälävarkauksia, tuhotaan paikkoja pesismailalla ja soitetaan bändissä.

Peli on alussa täynnä milleniaalituskaa: aikuistua pitäisi, mutta velvollisuudet ja elämän edessä vakavoituminen eivät innosta. Elämän vieminen eteenpäin ahdistaa.

Twin Peaks näkyy pelin peruasetelmassa. Unissaan Mae näkee outoja visioita ja seikkailee astraalimaailmassa. Eräs kaveriryhmän jäsenistä on kadonnut mystisissä olosuhteissa. Kun Mae ystävineen löytää irtonaisen käden kaupungin laitamilta, pääsemme myös murhamysteerin pariin.

Alan Wake

Psykologista kauhua ja toimintapeliä yhdistelevässä Alan Wakessa psykologisista trillereistään tunnettu kirjailija matkustaa Bright Fallsin pikkukaupunkiin. Peli julkaistiin vuonna 2010.

Bright Falls on tunnelmaltaan ja luonnoltaan lähellä Twin Peaksin kaupunkia. Molemmat sijaitsevat Washingtonin osavaltiossa ja jotkut tapahtumapaikat, kuten kaupunkien pikkuravintolat ovat hyvin samanoloisia.

Eräs Twin Peaksin mystisimmistä hahmoista on sylissään pitämältä pölkyltä viestejä kanavoiva Margaret Lanterman, joka tunnetaan myös nimellä Log Lady. Alan Waken Cynthia Weaver on kuin Lantermanin kaksoisolento lyhty sylissään.  

Myös Alan Wakessa viitataan Dale Cooperin kahvitteluun. Erään Achievementin nimi on ”Damn Fine Cup of Coffee”. Dale Cooper käyttää samoja sanoja kehuessaan Twin Peaksissa tarjottuja kahvikupillisia

Silent Hill -sarja

Silent Hill -sarjaa pidetään psykologisen videopelikauhun edelläkävijänä. Sarjassa harhaillaan Silent Hillin pikkukaupungissa. Sumun seassa liikkuu hirviöitä, joiden ulkomuodot myötäilevät päähenkilön psykologisia lukkoja. Mukana on Pyramid Headin kaltaisia ikoneiksi nousseita hirviöitä. 

Silent Hill -sarjaan ovat vaikuttaneet monet populaarikulttuurin teokset, ja sarja kumarteleekin moneen suuntaan. Katujen nimissä ja yksityiskohdissa vilahtelee kauhugenren legendojen ja heidän teostensa nimiä. 

Sarjassa on myös jotain hyvin twinpeaksmaista. Silent Hillin ja Twin Peaksin pikkukaupungit ovat samaan aikaan tuttuja ja turvallisia, mutta outoja ja painajaismaisia. Molemmissa sarjoissa yhtenä teemana on arkisen todellisuutemme ja vinksahtaneen toisen maailman välinen suhde. 

***

Vaikka näissä peleissä on paljon samaa Twin Peaksin kanssa, suurin osa mainituista teoksista seisoo omilla jaloillaan. Deadly Premonitionia lukuun ottamatta kaikki ovat saaneet hyviä arvosteluja ja kaikilla on laaja fanikunta. Näillä peleillä on omat mytologiansa, joiden psykologisisa teemoissa liikutaan syvillä vesillä.

Lisää luettavaa