Lauri Markkanen on NBA 2K19:n kahdeksanneksi paras PF – Tuottaja: ”Hän on joukkueen kantava voima vielä monta vuotta”

Pelaaja jutusteli reilun tovin NBA 2K19 -tuottaja Rob Jonesin kanssa NBA:n tähdistä ja tietenkin pelistä.

11.9.2018 07:28

NBA 2K19 – entistä kansainvälisemmäksi tuotemerkiksi

NBA 2K -pelisarja viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Paljon on kulunut aikaa siitä, kun taalakenttien parketteja hallitsivat Shaquille O’Neillin ja Kobe Bryantin kaltaiset supertähdet. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö uusia supertähtiä olisi tullut tilalle. Siitähän NBA:ssa on aina ollut kyse: yhtä paljon uusien tarinoiden rakentamisesta ja pelaajien tuotteistamisesta kuin itse lajista.

Viime vuosina yhä useampi eurooppalainen pelaaja on noussut NBA:ssa supertähdeksi. New York Knicksin latvialaispelaajan Kristaps Porzingisin paitoja myydään valtavia määriä ympäri maailman (Kristapsin paitoja myydään NBA:ssä seitsemänneksi eniten). NBA 2K -sarja valitsi tänä vuonna kansakuvapelaajakseen kreikkalaissyntyisen Giannis Antetokounmpon (paitamyynnin nelonen). NBA on kansainvälinen tuote, ja sille haluttiin antaa kansainväliset kasvot.

– Giannis on USA:ssa jo valtava supertähti. Sekin helpotti valintaa, kertoo vuodesta 2002 pelisarjan parissa työskennellyt tuottaja Rob Jones. Siinä missä useampi tuottaja vaikuttaa välillä hieman tympääntyneeltä latelemaansa markkinoitijargoniin, Jones on joka vuosi yhtä innossaan NBA 2K -pelisarjasta vaikuttamatta lainkaan amerikkalaisen tekopirteältä.

– Pelaajana hänessä on räjähtävyyttä, millaista ei ole ennen nähty. Hän on kuin yhdistelmä LeBron Jamesia (paitamyynnin kakkonen) ja Russell Westbrookia (paitamyynnin kuudes).

Kun nyt kerran päästiin puhumaan europelaajista, niin Chicago Bullsissa on suomalainen, joka nousi viime vuonna koko koripalloilevan maailman tietouteen. Eräskin Lauri Markkanen – joka muuten sattuu olemaan pelin kahdeksanneksi paras PF eli power forward.

– Laurin nousu Chicagon johtavaksi pelaajaksi oli hieno asia. Hän on ehdottomasti Chicagon kolmen parhaan pelaajan joukossa ja joukkueen kantava voima vielä monta vuotta. Hänen ympärilleen Bullsin on helppo rakentaa joukkuebrändiään. Euroopasta tulee vuosi vuodelta enemmän ja enemmän pelaajia, jotka ovat tärkeitä NBA:lle, Jones intoilee.

Eräs pelaaja on kuitenkin markkinointimielessä ylitse muiden. Pelin erikoisversion kannessa komeilee LeBron James: monien mielestä G.O.A.T (Greatest of All Time), jota parempaa pelaajaa ei välttämättä ole koskaan ollut – ja tuskin koskaan tuleekaan.

NBA 2k19

– Lebron teki meidän kanssamme yhteistyötä jo aiemmin, sillä hän oli NBA 2K14-pelin kansikuvapelaaja. Hänen lapsensa ovat suuria NBA 2K -sarjan faneja. Pelisarjamme on toki myös LeBronille itselleen tuttu, hänhän on tunnettu siitä, että tietää ja tuntee lajin eri nyanssit etu- ja takaperin. NBA 2K-sarja on jo oleellinen osa NBA:ta.

Viime vuosina NBA:n jännittävyys on saanut pahan kolauksen. Länsirannikolta ponnistava Golden State Warriors on rakentanut itsestään dynastian, jolle ei löydy vertaista NBA:n historiasta – ainoastaan Michael Jordanin aikainen Chicago Bulls on edes lähellä sitä. GSW on vienyt kolme mestaruutta neljästä edellisestä. Paradoksaalista kyllä, vaikka GSW on vuosi vuodelta yhä ylivoimaisempi, NBA:n katsojalukuihin se ei ole vaikuttanut. Otteluiden televisiolähetykset vetävät vuosi vuodelta enemmän katsojia.

Tänä vuonna Golden State Warriorsiin liittyi DeMarcus Cousins, eräs NBA:n parhaita korinalusjyriä. Ylivoimainen joukkue on ainakin paperilla entistä ylivoimaisempi.

– Niinpä, hymyilee Jones.

– Monet valittavat, että pelimme on epätasapainoinen Golden State Warriorsin takia. Joukkue on haalinut itselleen avausviisikon, jossa kaikki ovat all star -pelaajia. Olen aina sanonut, että meidän tehtävämme on mallintaa oikeaa koripalloa mahdollisimman hyvin. Se, että Golden State Warriors alkaa olla liian ylivoimainen ei ole meidän vikamme. NBA:n pitäisi tehdä asialle jotain. Me vain simuloimme todellisuutta.

– Toisaalta Golden State Warriors on tehnyt hyvää lajille. Stephen Curry (paitamyynnin ylivoimainen ykkönen) on NBA:n suurin tähti ja paitamyynnin ylivoimainen ykkönen. Joukkue on kerännyt valtavia summia hyväntekeväisyyteen ja muutenkin he ovat ns. ”hyvisten” joukkue. Sellainen on lajille hyvää PR:ää.

Ja auttaa teitä myymään samalla muutaman pelin?

– Ja auttaa meidän myyntejämme tietenkin, ei sitä käy kieltäminen!

NBA 2K19 on ilmestynyt ja kaupoissa PS4:lle, Xbox Onelle sekä pc:lle tänään. Sen arvio löytyy tulevasta Pelaajasta.

NBA:n suosituimmat pelaajat paitamyynnin perusteilla:

1. Stephen Curry, Golden State Warriors

2. LeBron James, Cleveland Cavaliers

3. Kevin Durant, Golden State Warriors

4. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

5. Kyrie Irving, Boston Celtics

6. Russell Westbrook, Oklahoma City Thunder

7. Kristaps Porzingis, New York Knicks

8. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

9. James Harden, Houston Rockets

10. Ben Simmons, Philadelphia 76ers

11. Kawhi Leonard, San Antonio Spurs

12. Lonzo Ball, Los Angeles Lakers

13. Damian Lillard, Portland Trail Blazers

14. Klay Thompson, Golden State Warriors

15. Jimmy Butler, Minnesota Timberwolves

Lisää luettavaa