Kulttiroolipelin uudet vaatteet – ensitestissä NieR Replicant ver.1.22474487139…

Pelaaja.fin enstitestissä huhtikuun lopulla ilmestyvä NieR Replicant ver.1.22474487139...

29.3.2021 13:04

NieR Replicant ver.1.22474487139…

Kehittäjä: ToyLogic Julkaisija: Square Enix
Alustat: PS4, XOne, Win Julkaisupäivä: 23.4.2021

Square Enixin haikean kaunis toimintaroolipeli NieR: Automata oli monille ensikosketus kulttiklassikon maineesta nauttivaan pelisarjaan ja Taro Yokon omaleimaiseen pelisuunnitteluun. Omilla jaloillaan seisonut ja tarinallisesti varsin kaukainen jatko-osa ihastuttikin tyylitajunsa ohella etenkin ajatuksia herättävillä teemoillaan sekä supersulavalla toiminnallaan, josta vastasi sarjan vetovastuuseen tuolloin ensi kertaa loikannut japanilaistoimintapelien veteraani PlatinumGames.

Arvostelumenestyksen ohella nelisen vuotta sitten julkaistusta Automatasta kehkeytyi myös myyntihitti, sillä viime vuoden lopulla pelin raportoitiin myyneen yli 5 miljoonaa kappaletta elinkaarensa aikana. Menestyksen valossa NieRin paluu tuntuukin varsin oikeutetulta, mutta uusille urille suuntaamisen sijaan Yoko kumppaneineen on päättänyt päivittää sen monien ohittaman alkuperäisen kulttiseikkailun ajan tasalle.

Huhtikuun lopulla ilmestyvä NieR Replicant ver.1.22474487139… onkin kaiken tähän asti näytetyn ja kerrotun perusteella alkuperäiselle pelille varsin uskollinen uusioversio, joka on toki ottanut aavistuksen verran vaikutteita tuoreemman Automatan nopeatempoisemmasta toiminnasta. Muista uudistuksista ei ole hiiskuttu liiaksi asti, mutta Yoko on vuosien varrella myöntänyt, ettei kyennyt toteuttamaan aivan kaikkia visioitaan alkuperäisessä NieRissä.

Kulttiroolipelin uudet vaatteet – ensitestissä NieR Replicant ver.1.22474487139...

Mielikuva uskollisuudesta pysyy yllä myös pelistä saamamme ensikosketuksen jälkeen, sillä testaamamme osiot eivät vertailun perustella poikenneet sisällöllisesti liiaksi alkuperäisestä NieRistä – paitsi tietenkin päähahmon osalta.

Nimensä mukaisesti kyseessä on teknisestikin viilailtu versio NieRin aiemmin vain Japanissa julkaistusta NieR Replicant -versiosta, jonka täysin erilainen pääsankari on huomattavasti totuttua nuorempi ja optimistisempi. Näinkin huomattavalta kuulostavasta erosta huolimatta Replicantin juoni ja tapahtumat eivät kertoman perusteella kuitenkaan poikkea merkittävissä määrin lännessä julkaistusta versiosta, joka tunnetaan kotimaassaan nimellä NieR Gestalt.

Pelin modernin maailman rauniolle sijoittuva tapahtumaketju lähtee edelleen käyntiin, kun sankarimme suojelee parhaansa mukaan merkillisesti sairastunutta Yonah-siskoa. Hädän keskellä hän herättää maagisen Grimoire Weiss -kirjan, joka tietenkin osaa puhua, tehdä taikojaan ja leijailla sankarimme matkassa toimittaen muun muassa tuliaseen virkaa.

Kulttiroolipelin uudet vaatteet – ensitestissä NieR Replicant ver.1.22474487139...

Testaamamme osuus sijoittuu pelin ensituntien aikana vastaan tulevalle romuttamolle, jonka uumenista etsitään romunkerääjäveljesten kadonnutta äitiä. Suoraviivaisesti etenevän operaation aikana saadaan myös esimakua Grimoire Weissin mahdista, joka tuo rähjäistä rakennusta vartioivien robottien mätkimiseen ripauksen räiskimistä samaan tapaan kuin futuristisemmassa Automatassa mukana roikkunut piendroidi.

Toiminnasta puhuttaessa on alleviivattava, ettei NieR Replicant ver.1.22474487139… ole Automatasta vastanneen PlatinumGamesin käsialaa. Yoko on lyöttäytynyt tällä kertaa yhteen Dragon Quest X:n ja XI:n kehityksessäkin auttaneen ToyLogicin kanssa, jonka riveissä työskentelee juuri alkuperäisen NieRin tekijöitä.

Vaikka uusi Replicant onkin jonkin verran alkuperäistä NieRiä nopeatempoisempi, ToyLogic on silti pyrkinyt pysymään uskollisempana alkuperäisteoksen leppoisammalle tahdille kuin toiminnan turbovaihteelle iskeneelle Automatalle. Näin ollen mätkinnän ja räiskimisen kombinaatio ei tunnu testiosion perusteella olevan samalla tavalla peliä ajava voima, vaan rauhallisempi pelimaailman tutkimista tukeva elementti.

Kulttiroolipelin uudet vaatteet – ensitestissä NieR Replicant ver.1.22474487139...

Romuttamo-osuuden aikana näkemys korostuu etenkin varsin pienilukuisten vihollismäärien myötä, joita vastaan taistellessa rauhallisemmat hyökkäysanimaatiot ja kameratyöskentely ajavat asiansa sopivissa määrin. Sankarin ohjastamisessa on tämän myötä myös kankeutta, mikä tuntuu korostuvan ainakin loikkia vaativissa tilanteissa – niin taisteluissa kuin niiden ulkopuolellakin.  

Esimerkiksi romuttamon lopussa odottavassa pomotaisteluissa hyppyjen ajoittaminen vaati totuttelua ja opettelua, sillä nukkemestarimainen vastus latoo ympäriinsä jättimäisiä luoteja ja lasersäteitä melkoisella tahdilla. Yhteenotto itsessään on sinänsä varsin vaiherikas, ja siinä on hyödynnettävä niin mätkintäkykyjä, Weissin erikoishyökkäyksiä ja jopa kerättävien pommien nakkelua.

Perinteisemmän kolmannen persoonan miekanheilutuksen ohella Nier Replicantissa perspektiivi muuttuu toisinaan myös isometriseen kuvakulmaan, jolloin Weissillä räiskiminen muistuttaa enemmänkin klassista kahdella tatilla ohjattavaa luotihelvettiräiskintää. Romuttamo-osuuden kohdalla tämän kaltainen kikkailu pysyi vielä varsin hillittynä, mutta juuri lajityyppien hauska sekamelska tekee etenemisestä varsin kiintoisaa.

Taistelemisen eri tyylit luonnollisesti kehittyvät matkan varrella, sillä miekoista muihinkin teräaseisiin kasvavan asearsenaalin ohella Weissin taikahyökkäykset eivät rajoitu pelkästään luotihippaan. Maaginen hyökkäysarsenaali kehittyy myös hyökkäyskomboihin paremmin istuvilla iskuilla, joilla voi vaikkapa horjuttaa tuhdimpia tai suojautuvia vihollisia silkalla voimalla. Omien varusteiden tehoa ja ominaisuuksia voi myös joissain määrin vaihdella ja parannella matkan varrella kertyvillä taikasanoilla.

Kulttiroolipelin uudet vaatteet – ensitestissä NieR Replicant ver.1.22474487139...

NieR Replicant ver.1.22474487139… -testiosuudet ennen kaikkea osoittavat, että NieR-universumissa riittää yhä monin paikoin tyylitajua ja kekseliäisyyttä. Hyvin erikoisillekin teille lähtevä pelimaailma on jo itsessään varsin kiehtova, mitä tukee myös haikea ja tunteikas musiikki, jota on äänitetty uusiksi uutta versiota varten. Tuhannen taalan kysymys kuitenkin lienee, kykeneekö kulttiklassikko lopulta vetämään uudistustensa kera vertoja suorastaan mestarilliselle seuraajalleen.

Seikkailujen pelilliset vahvuudet ovat lopulta hyvin erilaisissa painotuksissa, mutta ainakin Automatan supersulavan ja vauhdikkaan toiminnan ystäville paluu rauhallisemmille juurille saattaa tulla ikävänä yllätyksenä. Vaikka toiminnassa on yhä runsaasti mainioita piirteitä ja viihdyttävissä määrin syvyyttäkin, puhtaasti sulavuuden ja teknisen toteutuksensa osalta Replicantin paluu ei tunnu yltävän Automatan tasolle.

Muilta osin lopputulosta päästään arvioimaan jo ensi kuussa, kun NieR Replicant ver.1.22474487139… kulkaistaan 23. huhtikuuta PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja pc:lle.

Ville Arvekari

Lisää luettavaa