NHL on Suomessa käsittämättömän suosittu pelisarja. Änärit dominoivat myyntitilastojamme vuodesta toiseen, ja tänäkin vuonna pelin julkaisu tapahtuu kotimaisen liigan yhteydessä.

Jotain kertoo Suomen tärkeydestä markkina-alueena sekin, että pelisarjan general manager Dean Richards matkusti varta vasten Suomeen esittelemään pelisarjan uusinta osaa eli NHL 16 -peliä. Pelisessioiden ohessa mies antoi tietenkin myös haastatteluja, ja Pelaaja oli totta kai paikalla tiedustelemassa mieheltä esimerkiksi siitä, miten viime vuoden nuivat arvostelut otettiin vastaan EA Sportsin Vancouverin studioilla, missä NHL:ää työstetään.

Olet työskennellyt NHL:n parissa jo todella kauan eli vuodesta 2002 lähtien. 13 vuodessa koko laji on muuttunut melkoisesti, ja pelisarja sen mukana. Mikä on sinusta suurin ja tärkein muutos, mikä NHL-pelisarjassa on vuosien varrella tapahtunut?

– Ensimmäisenä tulee heti mieleen skill stickin mukaan ottaminen pelisarjaan. Tämä tapahtui vuonna 2007. Se muutti pelisarjan luonteen täysin. Toinen suuri muutos on ollut ehdottomasti loikkaaminen nykyiselle konsolisukupolvelle. Nykyään voimme tehdä esimerkiksi fysiikkamallinnuksen suhteen asioita, jollaisista emme osanneet unelmoidakaan vuosikymmen takaperin.

Tämän vuoden versiossa olemme onnistuneet mielestäni viemään pelitapahtuman autenttisuuden täysin uudelle tasolle. Mukana ovat joukkueiden maskotit, ja yleisö on entistä eläväisempää ja reagoi pelitapahtumiin entistä realistisemmin. Myös graafisesti peli on kaunein NHL-peli koskaan. Suurin haaste meille on saada pelistä vuosi vuodelta autenttisemman tuntuinen myös jäällä.

NHL 15 sai monilta pelisarjan faneilta ja muutamilta lehdiltä melkoiset murska-arviot. Esimerkiksi Pelaaja antoi sille arvosanaksi 6/10. Tänä vuonna mukana ovat tutut fanien suosikit, kuten EASHL-pelitila, joten parannusta on selvästi tapahtunut. Miten nousitte viime vuonna kokemanne henkisen taklauksen jälkeen takaisin jaloillenne?

– Olemme ylpeitä pelisarjastamme, ja otamme sen ja pelisarjan ystävien palautteen vastaan suoraselkäisesti. Pakkohan meidän on, sillä pelisarjan fanit loppujen lopuksi muodostavat pelikokemuksen. Teimme NHL-pelejä yhdeksän vuotta vanhalle konsolisukupolvelle. Hyppäys uuteen teknologiaan oli suuri, mutta keskitimme kaiken voimamme siihen, että jäällä pelikokemus oli taattua NHL-laatua.

Tehdäksemme parempaa jälkeä meidän pitää kuitenkin tunnustaa tosiasiat. Ymmärrämme hyvin, että jotkut pelaajat olivat viime vuonna pettyneitä esimerkiksi erilaisten pelimuotojen puuttumiseen. Ilman viime vuoden versiota emme olisi saaneet tehtyä tämän vuoden versiosta niin hyvää pelikokemusta kaikille. Tahdon kuitenkin painottaa, että ymmärrämme monien fanien pettymyksen täysin.

Tänä vuonna olettekin kuunnelleet fanejanne enemmän kuin koskaan ennen. Kerro hieman lisää siitä, millä tavoin otitte fanit mukaan pelin kehitykseen.

– Olemme aina kuunnelleet fanipalautetta ja antaneet fanien pelata peliä jo sen suunnitteluvaiheessa. Tällä kertaa lähestyimme fanitestausta hieman eri tavalla. Menimme jopa pelaajien koteihin, istuimme heidän sohvillaan ja katsoimme, kun he pelasivat peliä. Tarkkailimme, mitkä pelimuodot olivat heidän suosikkejaan, pelasivatko he yksin vai kavereidensa kanssa ja niin edespäin.

Tänä vuonna NHL-peliyhteisö valitsi joukostaan intohimoisimmat pelisarjan fanit, ja annoimme sitten heidän kommentoida peliä ja ehdottaa siihen muutoksia. Halusimme tehdä koko testausprosessista mahdollisimman avoimen ja läpinäkyvän niin, että kaikki ymmärtäisivät, miten tänä vuonna peliä todellakin tehdään fanien ehdoilla.

Esimerkiksi EASHL-pelitilan suhteen fanien palaute oli uskomattoman tärkeää. Fanit pelasivat jo pelin alfaversiota, ja jos he halusivat muutoksia pelitilaan, saatoimme muuntaa heidän haluamiaan juttuja tunnin varoitusajalla, minkä jälkeen muutokset olivat jo pelissä mukana. Tällä tavoin pelin tekeminen ja suunnittelu elivät koko ajan.

Tämän testaamisen aikana huomasimme yhden asian, joka on jäänyt meiltä huomaamatta edellisinä vuosina. Oli pelimuoto mikä hyvänsä, siinä pitää olla aina jotain täysin uutta, jotta pelaajien mielenkiinto pysyy yllä ja he innostuvat siitä uudelleen kuin ensimmäistä kertaa peliä pelatessaan. Tänä vuonna kaikista pelitiloista löytyy fanipalautteen ansioista asioita, joita niissä ei ole ennen ollut.

NHL 16 julkaistaan PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 17. syyskuuta.

Lisää luettavaa