Fallout 76 -matkaopas – 10 kiehtovaa matkakohdetta maailmanlopun jälkeisessä Länsi-Virginiassa

Matkaopas Fallout 76:n maailmaan ja sen kiehtoviin kiintopisteisiin on tehty kaupallisessa yhteistyössä Bethesdan kanssa.

19.12.2023 10:30

Kaupallinen yhteistyö: Bethesda

Fallout-pelien avoimet maailmat on aina rakennettu USA:n kuuluisien kaupunkien ja osavaltioiden ympärille. Fallout 76 ei ole poikkeus tästä, mutta Länsi-Virgianian osavaltio ja Appalakkien vuoristo eivät ole Suomessa yhtä tuttuja kuin vaikkapa kulttipeli New Vegasin uhkapelikaupunki. Listaamme tässä 10 pelimaailman paikkaa, joissa kannattaa vierailla ydinsodan jälkeisenä turistina. Ja kuten näkyy, oudoimillakin niistä on yllättävää historiaa oikeassa maailmassa.

1. Whitespring Resort – luksusta ja viheriöitä

Fallout 76 -matkaopas

Keskellä karttaa sijaitseva valtava valkoinen luksushotelli on ehkä oudoin näky koko Fallout 76:ssa. Pylväillä koristeltu ja viheriöiden ympäröimä lukaali näyttää siltä, ettei se ole kokenut ydinsotaa lainkaan. Se on melkein yksi yhteen -kopio todellisesta luksushotellista nimeltä Greenbrier, jonka kellarissa oleva rikkilähde on pelihotellinkin nimen taustalla. Kansantiedon mukaan sellaisissa vesissä lilluminen paransi monenlaisia vaivoja.

Koska oikea historia on usein sillkkaa Falloutia, Yhdysvaltain hallitus rakensi Greenbrieriin 1950-luvulla salaisen ydinbunkkerin hallituksen senaattoreille. Peliversiossa bunkkerista pitää huolta robottiarmeija, jonka edustajat pitävät paikkaa edelleen pystyssä. Seudun pienemmissä rakennuksissa väijyy edelleen rikkaista turisteista syntyneitä ghouleja, mutta viheröitä partioivat taistelurobot pitävät nurmen kunnossa. Whitespring on pelissä yhteistä hyvää ajavan Responders-ryhmän päämaja, ja tukikohtien rakentamisesta pitäville pelaajille se onkin huippupaikka, sillä kellarissa päivystävät robokauppiaat myyvät älyttömästi erilaisia rakennuspiirustuksia.

2. Seneca Rocks – korkeimmat huiput

2. Seneca Rocks - korkeimmat huiput

Mikä on koko Fallout 76:n paras näköalapaikka? Kysymys ei ole edes vaikea, sillä se on tosielämässä liki 500 metriä korkea kukkulamuodostelma nimeltä Seneca Rocks, jonka huipuilta näkee valtavan siivun pelimaailmasta. Savage Divide -vuoristoalueella eli itse Appalakeilla sijaitseva paikka on nykyajassa kalliokiipeilijöiden suosiossa, eikä huipuille ole helppo päästä pelissäkään.

Ennen nousua kannattaa hankkia hahmolle hyppyvoimaa lisäävä Marsupial-kengurumutaatio ja pukeutua rakettirepulla varustettuun Power Armoriin, sillä muuten yritys jää satavarmasti yritykseksi. Ilman Jetpackia voi yrittää rakentaa kiipeilyreitin käyttämällä erilaisia portaita, mutta se ei onnistu ihan hetkessä. Huipulle voi periaatteessa myös perustaa leirin, ja projektin vaatima panostus takaa muiden pelaajien ihailun. Kallioiden juurella on myös turistikeskus Seneca Rocks Visitor Center, joka on tosin tällä hetkellä ghoulien kourissa.

3. Landview Lighthouse – näyttävä maisemapaikka

3. Landview Lighthouse

Länsi-Virginia ei ole koskaan merenrantaa nähnytkään, joten Landview-majakka saattaa vaikuttaa aivan peliä varten keksityltä höpöpaikalta. Sen esikuva on kuitenkin Summersville Lake -järven kallioille rakennettu majakka, joka valmistui tosimaailmassa vasta 2012 ja joka rakennettiin täysin läpällä. Rakennusmies olivat pystyttämässä alueelle tuulivoimaloita. Eräs vaikuttui tuulitornien osien koosta ja naureskeli kollegoilleen, että hän saattaisi viedä yhden ja tehdä siitä majakan. Kaatosateet sattuivat kaatamaan yhden torneista syömällä maata sen alta, ja rinnettä alas kierinyt torni katsottiin hupiprojektiin osalta menetykseksi, jonka pohjalle rakennettiin sitten majakka. Ja tällä majakalla ei siis ole mitään muuta virkaa kuin turistirysän rooli.

Pelissä Landview on yksi parhaita maisemapaikkoja, mutta siellä on myös yksi hyödyllisimmistä Public Event -tehtävistä. Paikalle ilmestyy Länsi-Virginian urbaanilegendojen mystisin olento, Mothman, joka nähtiin mm. Mothman Prophecies -leffassa. Useimmat koimiehet ovat pelissä vihollisia, mutta tämä versio antaa pelaajille kokemusbonuksen, jota ei kannata koskaan jättää hakematta.

4. Crater – pudonnut avaruusasema

4. Crater - pudonnut avaruusasema

Osavaltion pohjoispää tunnetaan pelissä nimeltä Toxic Valley. Myrkkylaakso on entinen teollisuuskeskus, jonka maastossa näkyvät saastutuksen ja ydinlaskeuman yhdistetyt jäljet. Turisteille voi suositella vain hazmat-pukua tai voimahaarniskaa. Kauhea alue sai kolmannessa maailmansodassa todellisen pisteen i:n päälle, kun avaruusasema Valiant-1 tipahti sinne suoraan kiertoradalta.

Putoamiskraateri ja avaruusaseman jäänteet muodostavat nyt paikan nimeltä Crater, joka on Länsi-Virginian bandiittien ja rosvojen eli Raiders-ryhmittymän tukikohta. Se kannattaa käydä katsomassa jo tyylikkään arkkitehtuurin ja natisevan metallisen äänimaiseman takia, mutta lisäksi koko paikka on silmänisku kovimmille Fallout-faneille. Samanlainen asema oli tarkoitus nähdä alkuperäisessä Fallout 3:ssa eli peruutetussa Van Buren -projektissa.

5. Palace of the Winding Path – kultainen temppeli

5. Palace of the Winding Path - kultainen temppeli

Toxic Valleysta itään Savage Divide -vuoristossa sijaitsee tämä buddhalainen temppeli pagoda-torneineen. Sen taustatarinassa kerrotaan temppeliä vaalineesta oudosta lahkosta, ja se on jälleen kerran paikka, jota ei uskoisi löytyvän oikeasti Länsi-Virginiasta. Todellisuus on jälleen kerran tarua ihmeellisempää, ja pelin graafikot ovat taas saaneet nauttia historiallisista vaikutteista.

Krishna-liike rakensi osavaltioon 1970-luvun lopulla valtavan ja näyttävän temppelin nimeltä Prabhupadan kultainen palatsi, josta piti tulla asuinpaikka koko liikkeen perustaneelle gurulle. Siitä inspiraation saanut temppeli kannattaa nähdä jo uskomattoman arkkitehtuurinsa takia, mutta hyötyä hakevat pelaajat voivat hakea henkistä rauhaa ja zen-tilaa tasaisin väliajoin järjestettävästä Guided Meditatation -tapahtumasta, jota häiritsemään saapuu aina lauma ghouleja tai supermutantteja.

6. Monorail Elevator – tulevaisuuden junarata

6. Monorail Elevator - tulevaisuuden junarata

Fallout-maailmassa kuljettiin vielä perinteisillä junilla, joiden radat halkovat pelikarttaa. Idästä länteen kulkee kartan eteläpäässä myös tulevaisuuden junarata, futuristinen ja valtavan korkeiden pylväiden tukema yksiraiteinen. Tämän Appalachian Monorail -radan varrelta löytyy paljon kiinnostavaa tavaraa, joten se kannattaa kulkea ainakin kerran päästä päähän. Osa edelleen korkeuksissa roikkuvista vaunuista on esimerkiksi otettu asunnoiksi tai muuhun hyötykäyttöön. Tiettyjen tornien sisärakenteisiin voi kyhätä itsekin tukokohdan.

Paras kohta on Monorail Elevator -vaunuhissi, joka rakennettiin yhdistämään korkeuserojen erottamat radan itä- ja länsipäät. Se on arkkitehtuuriltaan pelin vaikuttavain rakennus. Hissitorneihin kiipeillessä voi löytää esimerkiksi korkeuksiin vangittujen matkustajien jäänteitä, ja se perinteisesti paikka, jossa pelaajahahmot pääsevät itsekin hengestään harha-askeleiden myötä. Jos pelkät maisemat eivät kiinnostaa niin kannattaa tiedostaa, että jättihissi on yksi parhaista paikoista kerätä betoni- ja lyijymateriaaleja.

7. Treetops ja Tanagra Town – kauneutta puiden latvoissa

7. Treetops ja Tanagra Town - kauneutta puiden latvoissa

Osa-valtion itäinen osa, jossa Länsi-Virginia kohtaa Virginian ja jossa Potomacin kaltaiset joet halkovat maastoa, on pelin kummallisin alue. The Mire on räme, jossa ydinsodan luomat mutanttikasvit ovat vallanneet maaston ja kosteutta on pommitetun Potomacin luomassa suistossa kuin Miamin rämeillä. Mire on pelin nätein alue, jossa on muutama todella erikoinen paikka. Ensimmäinen on puumajoista muodostuva ja nyttemmin hylätty kylä Treetops, jossa selviytyjät piileskeleviät monilta ikäviltä otuksilta. Idyllinen rakennelma antaa pelaajan kiipeillä aivan latvoihin asti.

Vielä erikoisempi kasviteemainen paikka on Tanagra Town, joka on valtavien strangler-köynnösten ympäröimä ja ilmaan nostama vanha kaupunki, joka killuu nyt puiden nokassa ja antaa näin mahtavat näkymät koko rämeelle. Salaisuuksia etsiville paikassa on myös kätketty Enclave-laboratorio. Tanagra nimenä on tietysti viittaus Star Trek: Uusi sukupolvi sarjan jaksoon Darmok, jossa kapteeni Jean-Luc Picard yrittää ymmärtää outoja vertauskuvia käyttävää muukalaista.

8. Top of the World –  laskettelurinne kutsuu

8. Top of the World -  laskettelurinne kutsuu

Savage Divide -vuoriston näköalapaikkoihin kuuluvat myös Pleasant Valley Ski Resort ja sen futuristinen Top of the World -laskettelukeskus. Sekin on tietysti oikea paikka Länsi-Virginiassa, ja esikuvana on Snowshoe Mountainin laskettelukeskus. Tällä kertaa peli on todellisuutta paljon huikeampi, sillä oikeassa paikassa ei ole valtavalta punaiselta metallihyrrältä näyttävää Top of the World -rakennusta.

Fallout 76:ssä hyrrä on piraattiradiota pyörittävän Rose-robotin tukikohta, ja siellä on todella paljon kaikenlaista kiinnostavaa historiaa pelin maailmasta. Useimmille pelaajille oleellisempaa on varmasti se, että hiihtokeskus on yksi pelin ehdottomasti parhaista paikoista usein tarvittavan alumiinin metsästykseen. Sitä voi repiä irti suksisauvoista, joita lojuu läjäpäin ympäri hiihtokeskusta. Itse hyrrän päälle on mahdollista nousta, mutta se vaatii uskallusta ja Jetpack-taitoja.

9. Mega Mansions – jättimäiset kartanot

9. Mega Mansions - jättimäiset kartanot

Appalakkien ankein alue on Ash Heap eli kartan lounaisosa, joka on kaivoskoneiden runtelema autiomaa. Jos oman tukikohdan ympärille tahtoo kunnon Mad Max -tunnelmaa, sellainen kannattaa perustaa alueen keskellä töröttävän Mount Blairin lähelle. Se on nimittäin ainoa alue, jossa nähdään pelin hurjin säätila, tuhkamyrskyt.

Ash Heapin etelälaidalla kohoaa kolme rakennusta, jotka näyttävät jonkinlaisilta marsilaisten sotakoneilta. Todella kaukaa nähtävät rakennukset ovat todellisuudessa retrotulevaisuuden luksusasuntoja, megakartanoita. Yksi niistä on keskeneräinen ja kaksi muuta kuuluu kaivosteollisuutta hallinneille Garrahan- ja Hornwright-suvuille. Ainoa keino päästä niihin on hissi, jonka turvajärjestelmät vaativat avainkortteja. Niitä kannattaa etsiä mahtisukujen perheyhtiöiden pääkonttoreista, ja saattaapa niihin liittyä kiinnostava tehtäketjukin. Ja tällä kertaa voi jopa todeta, ettei näille ihmerakennelmille löydy tosimaailman vastinetta.

10. Watoga – tulevaisuuden kaupunki

10. Watoga - tulevaisuuden kaupunki

Monet Fallout 76:n paikoista ovat yllättävän maanläheisiä ja perustuvat oikeisiin paikkoihin. Watogan kaupunki sen sijaan kysyy, että millainen olisi todellinen “tulevaisuuden kaupunki” Falloutin teknologialla. Vuonna 2024 perustettu Watoga onkin metalli-ihme täynnä retrotulevaisuuden pilvenpiirtäjiä. Kaupungista tuli Länsi-Virginian superrikkaiden taivas, kunnes kyykytykseen kyllästynyt RobCo-insinööri sabotoi kaupunkia ohjaavaa tietokonetta ja aiheutti minikokoisen robotti-apokalypsin.

Watoga on pelin vaarallisimpia alueita, sillä se on edelleen täynnä Assaultronien kaltaisia robotteja, joita pölähtelee esiin loputtomasti maanalaisista putkista. Paikassa on paljon ihmeteltävää pelaajille, jotka pitävät Falloutien scifimmästä puolesta. Tosimaailmassakin on tietysti olemassa Watoga. Se on hylätty kylä, joka autioitui alueen metsäteollisuuden kuivuessa kasaan, ja pelitiedon mukaan tieteiskaupunki rakennettiin juuri sellaisen aavekaupungin raunioille.

Lisää luettavaa