Ensimmäistä kertaa Suomessa: teatteriyleisö pääsee osaksi pelillistä virtuaalikokemusta

Espoon Kaupunginteatteri ja Team EVE luovat pelillisen virtuaalikokemuksen, jollaista ei ole ennen tehty. Katsomoon istumisen sijaan yleisö upotetaan kokonaisvaltaisen keholliseen kokemukseen virtuaalitodellisuudessa. Artikkeli on julkaistu osana Espoon Kaupunginteatterin kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa.

3.3.2023 10:07

Artikkeli on julkaistu osana Espoon Kaupunginteatterin kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa.

Espoon Kaupunginteatterissa saa maaliskuun 1. päivä ensi-iltansa aivan uudenlainen teoskokonaisuus, joka yhdistää draaman ja virtuaalikokemuksen.

Team EVE (Avatar’s Journey -tuotantoyhtiö), joka on erikoistunut tuomaan teatteria ja laajennettua todellisuutta yhteen, luo yhdessä Espoon Kaupunginteatterin kanssa esityksen nimeltä Rakkaussimulaatio EVE. Se tapahtuu miltei täysin virtuaalimaailmassa.

Rakkaussimulaatio EVE tarjoaa osallistujalle mahdollisuuden tutkia tekoälyn ja digitaalisen todellisuuden tuottamia kysymyksiä. Projektin tavoitteena on myös kehittää uusia toimintatapoja sekä yhdistää VR-teknologia ja esittävä taide, jonka ytimessä on ihmisen kehollisuus niin näyttämöllä kuin katsomossakin. Ennakkoon virtuaalimaailmaan rakennettuja kohtauksia varten on hyödynnetty volumetrisesti kuvattua materiaalia, eli näyttelijöitä on kuvattu kolmiulotteisesti. 

Rakkaussimulaation herättää eloon kymmenen henkilön näyttelijäkaarti ja VR-maailman toteuttamisesta vastaa laaja kansainvälinen tiimi VR-suunnittelijoita. Rakkaussimulaatio EVE:n kokonaisuudesta on aiemmin esitetty kahden hengen installaatio Vedenhenget Espoon Modernin Taiteen Museo EMMA:ssa osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä.

Esitys on monimuototeos ja elämys, joka koostuu kolmesta eri osasta. Rakkaussimulaation ensimmäinen osa on kuunnelma, joka kuunnellaan kotona. Katsoja saa kuunnelman sähköpostiinsa edellisenä päivänä ja voi kuunnella sen itselleen sopivana aikana. Kuunnelma tulee myös ladattavaksi Espoon Kaupunginteatterin nettisivuille ennen ensi-iltaa ja se on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.

Toinen osa tapahtuu Kaupunginteatterissa, mutta virtuaalitodellisuudessa. Noin 50 minuuttia teoksen kestosta eli selkeästi isoin osa vietetään virtuaalitodellisuudessa virtuaalilasien ja kuulokkeiden avulla; toisin sanoen itse kopissa. Vaikka kohtaukset koetaan fyysisesti yksin, virtuaalimaailman avatar-hahmon kautta ollaan yhteydessä toisiin kokijoihin. Paikalla on myös assistentteja, jotka auttavat tarvittaessa läpi esityksen.

Kokonaisuuden kolmannessa ja viimeisessä osassa tullaan lopuksi yhteen immersiivisen teatterin keinoin, mutta loppu pysyy muuten vielä salaisuutena. Teoksen kokonaiskesto on noin 1,5 tuntia ja aloitusajat on porrastettu 15 minuutin välein niin, että max. 8 henkilöä aloittaa teoksen samanaikaisesti.

Ainutlaatuinen virtuaalikokemus saa maailmanensi-iltansa Revontulihallissa 1.3.2023. Lue lisää esityksestä ja osta lippuja tästä.

  • Esitykset: 1.–25.3.
  • Kesto: 1 t 30 min
  • Esityskieli englanti, alun kuunnelma ja tekstit saatavilla suomeksi ja englanniksi. Saatavilla tekstitys suomeksi VR-osuudessa.
  • Ikäsuositus: Kokemus sopii kaikille yli 16-vuotiaille
  • Esityspaikka: Espoon Kaupunginteatteri, Revontulihalli, Revontulentie 8
  • Liput: 32 / 29 /20 €
  • Liput: 09 4393 388, lippu.fi

Espoon Kaupunginteatteri – The International Theatre of Finland kokoaa ohjelmistoonsa omien ja yhteistuotantojen lisäksi parhaat koti- ja ulkomaiset vierailuesitykset. Teatteri tarjoaa näköalapaikan esittävien taiteiden huipulla oleviin ajankohtaisiin aiheisiin ja uusimpiin tuuliin. Perinteisen puheteatterin lisäksi ohjelmistoomme kuuluu myös sirkusta, tanssia, oopperaa ja esitystaidetta. Kaupunginteatterilla on kaksi näyttämöä, Revontulihalli sekä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali. Tarjoamme lisäksi tekstitykset esityksiimme.

Lisää luettavaa