CALL OF CTHULHU

Tekijä: Cyanide Studios (aiemmin Frogwares Games) Julkaisija: Focus Home Interactive
Alustat: PS4, Xbox One, Win Julkaisu: 2017

Toisen ulottuvuuden mysteereitä ratkomassa

Pelaaja kutsuttiin helmikuussa Call of Cthulhu -seikkailupelin esittelytilaisuuteen Pariisiin. Alkujaan Sherlock Holmes -tutkimuspeleistään tunnettu pelistudio Frogwares Games ilmoitti siirtävänsä salapoliisipelien osaamisensa nyt Call of Cthulhu -mytologian maailmaan, jossa käsittämättömiä tapahtumia selvitetään osin järkeä ja osin hulluuden laajentamaa tajuntaa hyödyntämällä. Nyttemmin pelin kehityksestä vastaa Cyanide Studios, joka tunnetaan Of Orcs and Men– ja Styx: Master of Shadows -fantasiapeleistään.

Amerikkalaisen kirjailijan H. P. Lovecraftin luoman Cthulhu-universumin keskeisiä teemoja ovat meidän todellisuuteemme vuotavat yliluonnolliset olennot ja ilmiöt, jotka aiheutuvat muinaisten vierasperäisten jumalhahmojen vaikutusvallasta ihmisten mieliin ja tekoihin. Call of Cthulhu pyrkii yhdistämään rauhalliseen tutkimiseen ja näennäisesti logiikalla selitettäviin rikostapauksiin yliluonnollisia ominaisuuksia, joita ei voi selittää järjellä. Pelihahmon mielenterveys järkkyy selittämättömän edessä, mutta hulluudella on myös puolensa: pelitapahtumat etenevät eri tavalla ja pelihahmojen välisiin keskusteluihin tulee uusia puolia mielenterveyden eri kerrosten auettua.

Call of Cthulhu

Tässä vaiheessa tulee painottaa, että Call of Cthulhun kehitys on varsin varhaisessa vaiheessa. Siksipä pelin esittelykin nojaa liikkuvan pelikuvan sijaan valikoituihin ruutukaappauksiin kehittäjien säestäessä taustalla. Näemme runsaasti tunnelmallisia otoksia pölyisistä kirjastoista, utuisista luolista ja kynttilänvalolla valaistuista rikospaikoista. Pelimaailmassa on akuuttia vainoharhaisuutta aiheuttavat piirteensä, sillä esimerkiksi seinälle ripustetut taulut henkilöineen näyttävät välillä uhkaavan demonisilta ja pelihahmojen vääristyvät kasvonpiirteet ovat konseptitaiteen toistuva teema.

Call of Cthulhussa ei tutkita yksin, sillä pelaajan avuksi on mahdollista värvätä kirjava joukko sivuhahmoja, joita pystyy käskyttämään päähahmon tutkimuksia tukeviin tehtäviin. Hahmoilla tulee olemaan myös erilaisia vahvuuksia, jotka vaikuttavat tehtävien lopputulokseen merkittäväksi. Esimerkiksi hämärien kultistien asuttamien raunioiden tutkintaan patistettu ammattivaras, okkultismiin erikoistunut tutkija ja lihaksiaan käyttävä öykkäri saavat aikaan hyvin erilaisia lopputuloksia. Varas saattaa löytää hyödyllisen reliikin ja poistua paikalta vähin äänin kenenkään huomaamatta. Tutkija puolestaan saattaa löytää muinaista tekstiä ja luoda sitä kautta ratkaisun pelaajan löytämään pulmaan. Väkivaltaa suosiva öykkäri voi taas napata yhden kultistin kuulusteltavakseen ja saada tältä ensikäden tietoa tutkimusten edistämiseen.

Call of Cthulhun julkaisuajaksi ilmoitetaan alustavasti 2017, jolloin pelin pitäisi ilmestyä PS4- ja Xbox One -konsoleille sekä Windows-tietokoneille.

Markus Heino

Lisää luettavaa