Ennakkokatsauksessa NBA 2K17 – sopii viimeinkin myös aloittelijoille?

Ennakkokatsaus huomenna ilmestyvään NBA 2K17:ään.

19.9.2016 12:06

NBA 2K -koripallopelisarja otti lajityypin valtikan itselleen EA:lta kuin vaivihkaa noin seitsemän vuotta sitten. Siinä missä 2K:n julkaisema korispelisarja painotti realistisuutta, EA jäi seisomaan korin alle ilman palloa ja täysin pelin ulkopuolelle arcademaisuutensa vuoksi. Kilpailutilanne teki hyvää koko lajin virtuaalimuodolle. 2K:n pelisarja oli lopulta niin ylivoimainen, että EA lopetti vähin äänin koko oman korissarjansa tekemisen hetkeksi.

NBA 2K puhdistaa vuoden paras urheilupeli -pokaalit niin Pelaajassa kuin maailmallakin liki vuosittain. Silti etenkin Euroopassa myynti ei ole ollut vielä aivan toivotunlaista, myöntää pelin tuottaja Rob Jones Pelaajalle antamassaan haastattelussa.

– Euroopassa myyntilukumme ovat kasvaneet koko ajan. NBA [se oikea amerikkalainen korisliiga] haluaa laajentaa suosiotaan myös Euroopassa, ja siksi NBA-joukkueet pelaavat nykyään runkosarjaotteluita näytöstapahtumina myös vanhalla mantereella. Myös Australiassa ja etenkin Aasissa NBA:n suosio on räjähdysmäisessä nousussa. Meillä on ollut kuitenkin pelisarjamme suhteen yksi pieni ongelma, leppoisa Rob Jones kertoo nauraen.

Toden totta. Siinä missä jalkapallopelejä on helppo pelata vain ottamalla ohjain käteen ja painamalla veto- ja syöttönappia oikeaan aikaan (sprinttinapin lisäksi), ovat NBA 2K -korikset muistuttaneet lähinnä strategiapelien, tappelupelien ja perinteisten urheilupelien risteytyksiä. Koripallo on julmetun taktinen peli, ja menestyäkseen esimerkiksi nettipeleissä pelaajalla pitää olla eri hyökkäyskuviot ainakin auttavasti selvillä, ennen kuin menestystä voi tulla. Näppäinyhdistelmiä on valtava määrä. Tähän kun laskee vielä sen, että heittäminenkin perustuu ajoitukseen, on monella aloittelijalla ollut suuria vaikeuksia päästä peliin sisään.

Asiaa ei ole auttanut sekään, ettei NBA 2K -pelisarjasta ole löytynyt kunnollista harjoittelutilaa oikeastaan koskaan.

– Usko tai älä, tänä vuonna saimme viimein mukaan kunnollisen harjoittelutilan! Peli opettaa aloittelijaa kädestä pitäen lajin saloihin. Harjoitustilaa olemme tehneet kahden vuoden ajan, ja toivomme, että se helpottaa uusien pelaajien kynnystä pelata peliä.

Testisession perusteilla harjoitustila onkin toimiva uudistus. Se on kuitenkin todella hidastempoinen ja korisummikolle yhä melkoisen vaikeaselkoinen, joten nähtäväksi jää, kuinka aktiivisesti uudet pelaajat jaksavat siihen paneutua.

NBA 2K17

Edellisen kerran koripallo nousi Euroopassa pienimuotoiseen suosioon 1990-luvulla Michael Jordanin ja Chicago Bullsin aikakaudella. Jokainen tuolloin koulun penkkiä kuluttanut muistaa ne Bulls-lippalakit, joita pidettiin, vaikka koripallosta ei välttämättä lajina ollut tietoakaan. Noilta vuosilta on lähtöisin kuitenkin useimpien eurooppalaisten NBA- ja NBA 2K -fanien kipinä lajia kohtaan. Jokainen urheilulaji tarvitsee supertähtiä ja superjoukkueita, jotta se nousee myös niiden lajiin vähemmän intohimoisesti suhtautuvien tietoisuuteen.

Parina edellisenä vuotena tällaisia ovat olleet NBA-joukkue Golden State Warriors ja sen pelinrakentaja Stephen Curry, joka on eräs USA:n suosituimpia urheilijoita tällä hetkellä. Golden State Warriors pelaa aktiivista syöttöpeliä, ja joukkueen kolmosia linkoava ja ennätyksiä murskaava takamieskaksikko Stephen Curry ja Klay Thompson on muuttanut lajin kokonaiskuvan täysin.

Samalla joukkue on kuitenkin aiheuttanut NBA 2K -sarjaa tekevälle Visual Conceptsille ongelmia. Joukkue on paperilla niin ylivoimainen, että pelin tasapainottaminen on vaikeaa. Käytännössä osaavan pelaajan ohjastamaa Golden State Warriorsia on mahdoton voittaa. Suurimman ongelman Visual Conceptsille tuo Stephen Curry. Curry heittää oikeassa elämässä koreja parhaimmillaan jopa puolesta kentästä – asia, jota ei ole koripallon historiassa ennen tapahtunut näin säännöllisesti yhden pelaajan toimesta.

– Curryn ylivoimaisuus on kaksiteräinen miekka. Hän tuo pelille uusia faneja, mutta samaan aikaan meillä ei ole hajuakaan, miten algoritmimme laskisivat hänen heittonsa pelissä niin, etteivät kaikki uppoaisi sisään, Jones kertoo.

Jones kuitenkin painottaa, että viime vuonna Cleveland Cavaliers pysäytti finaaleissa runkosarjan voittoennätyksen tehneen Golden State Warriorsin. Sama on mahdollista myös tulevassa NBA 2K17 -pelissä. Vaan miten muka, kun GSW sai riveihinsä tänä vuonna myös Kevin Durantin ja viime vuonna voittamattomana pidetty joukkue on nyt entistä parempi?

– Siellä on pari jengiä niin oikeassa elämässä kuin meidän pelissämmekin, joilla on tarpeeksi taitoa ja tarpeeksi liikkuva puolustus pistää GSW ahtaalle. Ai mitkä joukkueet ovat? En valitettavasti voi kertoa sinulle, sillä jos joskus pelaamme netissä vastakkainen, niin pitäähän minulla olla pari ässää hihassa!

NBA 2K17 ilmestyy 20. syyskuuta PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, PS3:lle, Xbox 360:lle sekä pc:lle.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa