Wooting on tunnettu uranuurtaja analogisten pelinäppäimistöjen valmistajana. Heidän tuotteensa tarjoavat pelaajille mahdollisuuden tarkkaan ja hienovaraiseen liikkeen hallintaan. Siinä, missä tavallisissa näppäimistöissä painallukset rekisteröidään yleensä digitaalisesti (joko painettu tai ei), Wootingin näppäimistöissä jokainen näppäin pystyy tunnistamaan painalluksen syvyyden analogisesti 0,1 millimetrin tarkkuudella.

Tämä tarkoittaa, että pelaajat voivat säädellä näppäimien toimintaa sen mukaan, miten voimakkaasti tai kevyesti niitä painetaan. Näin ollen hahmo voi liikkua pelissä joko hiljaa hiipien tai rynnäkkömäisesti juosten.

Two HE on Wooting-valikoiman suurin vaihtoehto. Sataprosenttinen näppäimistö on ulkonäöltään hyvin yksinkertainen ja persoonaton, eikä sen ulkoasu juurikaan herätä suuria odotuksia. Alumiininen päälilevy antaa sentään pientä arvokkuutta.

Kuoren sisältä paljastuu kuitenkin täysin toisenlainen maailma. Wootility-sovellus (saatavilla: Windows 7-11, MacOS, Linux) tuo esille kaikki näppäimistön ominaisuudet kädestä pitäen. Näin ollen aloittelijatkin tuntevat olonsa nopeasti kotoisaksi, kun Rapid Trigger, Tachyon-tila ja muut toiminnot selitetään selkeästi ilman oletusta, että käyttäjä olisi niiden merkityksestä jo tietoinen. Kotoisuutta lisää myös mahdollisuus käyttää sovellusta omalla ihanalla äidinkielellämme.

Mainiona mahdollisuutena on käyttää Wootilityä suoraan nettiselaimen kautta. Itse sovellusta ei siis tarvitse edes ladata, vaan toiminnot voi säätää selaimessa ja lopulta tallentaa ne näppäimistöön.

Saadakseen käyttöönsä ISO-asettelun mukaisen näppäimistön (pohjoismaisella asettelulla), täytyy itse rungon lisäksi tilata erilliset näppäinhatut – ellei sitten satu jo omistamaan sellaisia. Testiyksikön mukana tuli PBT-hatut, mutta saatavilla on myös ABS-vaihtoehto. Testihatuissa oli erittäin miellyttävä pieni karheus.

Näppäimistön ytimessä olevat Lekker-magneettikytkimet toimivat juuri niin kuin käyttäjä haluaa niiden toimivan. Toimintapiste voi olla kymmenesosamillimetrin tarkkuudella väliltä 0,1–4,0 mm. Rapid Trigger -herkkyyden voi sen sijaan asettaa 0,15–2,35 mm välimaastoon 0,05 mm tarkkuudella.

0,1 mm toimintapiste on sellainen herkkyys, ettei näppäimiä tarvitse kuin hipaista. Käytännössä se soveltuu vain äärimmäisiin tilanteisiin, eikä siitä kannata ainakaan aloittelijan lähteä liikkeelle. Mutta kun toimintapisteen asettaa aluksi esimerkiksi parin millimetrin kohdalle ja lähtee siitä kärsivällisesti kokeilemaan, kaipaako enemmän tai vähemmän herkkyyttä, pääsee näppäimistö esittämään hyötynsä. Niin pelaamisesta kuin kirjoittamisesta tulee vähitellen nopeampaa ja nopeampaa, kun löytää itselleen sopivat asetukset. Sen jälkeen onkin sitten hitusen vaikeaa palata tavallisen digitaalinäppäimistön pariin.

Kannattaa käyttää aikaa tarkimpien asetusten säätämiseen. Etenkin pelaamisessa 0,1 millimetrin tarkkuudella on enemmän merkitystä kuin usein uskotaankaan.

Hyvien näppäinasetusten lisäksi Wootility tarjoaa myös mahdollisuuden säätää RGB-valaistusta. Käytettävissä on vain muutama väriefekti, mutta näppäimet voi halutessaan valaista yksitellen oman makunsa mukaisesti. Valoteho ei ole suuri, mutta se riittää hämärempiin pelitiloihin.

Wooting Two HE on erinomainen pelinäppäimistö. Se ei herätä huomiota ulkonäöllään, mutta sen toimivuus on virheetöntä. Miellyttävää käyttökokemusta ylläpitää käyttäjäystävällinen sovellus. Noin kahdensadan euron hintaluokassa tämä on erinomainen valinta. Ainoa huomionarvoinen seikka on näppäimistön tuottama ääni, joka voisi olla hieman lempeämpi.

⭐⭐⭐⭐⭐

Lisää luettavaa