Arvostelussa Turtle Beach Stealth Ultra premium-ohjain

E-urheiluun suunnattu monipuolinen, mutta tyyris peliohjain.

2.7.2024 13:20

Lähes kahdensadan euron hintainen Stealth Ultra on valmistajansa Turtle Beachin lippulaivaohjain. Hulppea kokonaisuus on pakattu näppärään suojakoteloon, jossa on läpivientiaukko mukana tulevalle kolmemetriselle USB-latauskaapelille.

Langattomasti 2,4 GHz:n yhteysmokkulalla toimiva ohjain keskustelee niin tietokoneiden kuin Xbox-konsolien kanssa. Käytettävissä on myös Bluetooth, jonka avulla voi pelata Android-mobiililaitteilla ja yhteensopivilla älytelevisioilla.

Paketista avattu ohjain on todella komea ilmestys. Tämä kahdella RGB-valojuovalla ja värikkäällä Command Display -hallintanäytöllä varustettu kapula ei ainoastaan näytä upealta – se myös tuntuu sellaiselta. Ohjaimessa on suorastaan fantastinen päälimateriaali, joka on – yhtään liioittelematta – kuin herkkää mattapintaista silkkiä kämmeniä vasten.

Toiminnoiltaan Stealth Ultra on yhtä lailla pelkkää priimaa. Analogitatit ovat mallia hall-effect, joten kulumisesta tai driftauksesta ei tarvitse olla huolissaan. Liipaisimet voi lukita lyhyen toimintamatkan asentoon, ja kaikki muut toimintanäppäimet sisältävät erittäin hyviltä tuntuvat mikrokytkimet. Erityisesti ristiohjain ilahduttaa täsmällisyydellään.

Oli kyse sitten FPS-räiskinnöistä tai kuumaverisistä autokaahailuista, Stealth Ultra ei petä. Sen tarkkuus oli huippuluokkaa ja kokonaiskäytettävyys lähestulkoon virheetöntä. Ainoastaan pohjassa olevat lisänäppäimet, joita on yhteensä neljä, vaativat ylimääräistä totuttelua. Näppäimet ovat pareina, ja niistä keskemmällä ohjainta olevat aiheuttivat vauhdikkaissa peleissä harmittavan paljon turhia napautuksia. Kahvaa vasten pystyasennossa olevat napit ovat sen sijaan erinomaisesti sijoitettuja. Onneksi pohjanapit voi ohjelmoida pois käytöstä kiivastunnelmaisimpien pelien ajaksi, joissa ei virhenapautuksilla ole sijaa.

Oman mielen mukaista ”ohjelmointia” tällä padilla voikin sitten todellakin harrastaa. Värikäs Command Display -näyttö toimii ikään kuin komentokeskuksena, jonka avustuksella hoituvat niin asetusten kuin profiilien valinnat. Näytölle on mahdollista saada jopa puhelimeen tulevat someilmoitukset.

Myös äänipuoleen on panostettu. Padin kanssa voi käyttää mitä tahansa 3,5 mm liittimellä varustettuja kuulokkeita, ja tarjolla on muun muassa Turtle Beachin kehittelemä, battleroyale-peleihin hyvin soveltuva Superhuman Hearing -äänitila sekä neljä ekvalisaattoriesiasetusta. Toki myös äänenvoimakkuuden tasapainoa voi säätää Command Displayn kautta.

USB-A-liitännällä varustetun yhteysmokkulan voi liittää mukana tulevaan lataustelakkaan. Telakka lataa ohjainta langattomasti ja on samalla yksinkertaisuudessaan tyylikäs teline tyylikkäälle ohjaimelle. Valmistaja ilmoittaa akkukeston olevan parhaimmillaan 30 tuntia, mutta testeissä päästiin ainoastaan 20 tunnin hujakoille. Asian selittänee keskeytyksetön RGB-valaistuksen käyttö.

Stealth Ultra on paljon sitä, mitä ohjaimelta voi toivoa: runsaasti toimintoja komeassa, mutta ennen kaikkea äärimmäisen hyvältä tuntuvassa kokonaisuudessa. Myös Command Display on kehujensa arvoinen. Toki WhatsApp-viestien ilmestyminen padiin voi olla monelle täysin turha juttu, mutta eipä sitä toisaalta tarvitse silloin myöskään käyttää. Kymmenen eri profiilia, hyödylliset ääniominaisuudet kuulokkeille ja pätevät tärinät – ne sen sijaan ilahduttavat varmasti useimpia.

Stealth Ultra on erittäin kallis premium-peliohjain. Mutta onko se premium-hintansa arvoinen? Kyllä, ehdottomasti!

⭐⭐⭐⭐⭐

Lisää luettavaa