Star Trek: Bridge Crew

Star Trek: Bridge Crew on mahtava fanipalvelus legendaarisen scifiuniversumin ystäville ja kokemisen arvoinen muillekin PSVR:n omistajille.

10.7.2017 12:48

Rohkeasti yhdessä kohti tuntematonta

Star Trek: Bridge Crew lupaa paljon sarjan faneille ja yleisesti VR-laitteisiin sijoittaneille pelaajille, sillä pelin haasteet voi kohdata saumattomasti myös neljän pelaajan yhteistyötilassa. Odotukseni nimenomaan moninpelipuolta kohtaan olivat korkealla, kun ensimmäistä kertaa puin keltaisen nutun päälleni ja havahduin avaruusaluksen komentosillalta. Odotukset täytettiin viimeistään ensimmäisen moninpelitehtävän alkupuolella, kun pilotin ja konemestarin yhteistyönä teimme yhdessä ensimmäisen poimuhyppymme tuntemattomaan. Tuosta hetkestä asti oli selvää, että tämä on erityisesti peli todellisille Star Trek -faneille ja samalla myös kaikille scifistä nauttiville pelaajille.

Pelin yksinpelikampanjan asetelma on uusimpiin Star Trek -elokuviin tutustuneille tuttua jatkumoa. Kovaonniset vulkanuslaiset uudisasukkaat pitäisi saada uuteen kotiin, mutta asuinalueeksi valikoitunut ”The Trench” on sotaisten klingonien miehittämä. Pelaajan käyttöön uskottu USS Aegis -avaruusalus lähetetään kartoittamaan aluetta. Täysimittaisen yksinpelikampanjan ohella pelistä löytyy myös satunnaisgeneroituja Ongoing Voyages -yksittäistehtäviä, jotka jaetaan teemoittain esimerkiksi puolustus- ja pelastustehtävien ryhmiin.

Nimensä mukaisesti Star Trek: Bridge Crew jakaa oman tehtävänsä jokaiselle komentosillan tärkeimmälle upseerille. Insinööri vastaa konehuoneen toiminnasta ja jakaa tarpeen mukaan aluksen tehoa tulivoimaa kaipaaville vaiheispattereille, suojakilville tai moottoreille. Pilotti ohjastaa alusta ja vastaa navigoinnista, kun taas aseupseeri vastaa fotonitorpedojen sekä asepatterien käytöstä ja kohteiden luotaamisesta. Jokaisella kolmella upseerilla on lisäksi mahdollisuus hakkeroida muiden alusten järjestelmiä ja siirtää haaksirikkoutuneiden alusten miehistöjä turvaan Aegisin jylhien laipioiden sisälle.

Yksin pelatessa omaksutaan kapteenin rooli, mutta käskyjen jakamisen ohella voi myös ottaa tilapäisesti ohjat kunkin upseerin saappaissa ja toimittaa kelvollisesti toimivan tekoälyn saaman tehtävän loppuun itse. Yhteistyönä pelattavassa moninpelissä suurimmillaan nelihenkisen ryhmän jäsenten tulee valita oma paikkansa komentosillalla, jolloin peli muuttuu dynamiikaltaan täydellisesti. Jokaisella on nyt yksittäinen oma tehtävänsä, ja kapteenille jää yllättäen omien näyttöjen ohella näennäisesti vain vähän huolehdittavaa. Tekoälyn voi toki pestata paikkaamaan puuttuvaa pelaajaa, mikäli neljää innokasta upseeria ei verkosta löydykään. Peli tukee myös ristiinpelaamista HTC Vive-, Oculus Rift- ja PSVR-versioiden välillä, joten peliseuraa ja samanhenkistä väkeä tuntuu riittävän.

Mikäli moninpelissä kapteenin tehtävä tuntuu turhalta, maalattakoon tämän ajatuksen karkottamiseksi muutamia useasti ilmenneitä tilannekuvia. Mikä onkaan komentajan tehtävä, kun lentäjä ei löydä tähtikartoilta oikeaa reittiä tai eteen ilmestyvä asteroidivyöhyke piilotettuine miinoineen ei näytä lainkaan huonolta reittivalinnalta seuraavaan määränpäähän? Kuka muu osoittaisi seuraavan kohteen aseupseerille, jonka tutkakuvassa vilkkuu parhaimmillaan puolentusinaa viholliskontaktia? Entäpä kuka neuvoisi aluksen vaurioita maanisesti korjailevaa insinööriä, jonka oma paneeli ei paljasta taistelun kulkua tai äkkinäistä tarvetta nostaa kilpien tehoa vihollisrynnäkön keskellä? Kukaan ei pysty avustamaan heitä yhtä tehokkaasti kuin tilanteen tasalla oleva kapteeni, joka omia inhimillisiä aavistuksiaan tai kylmänviileää vulkanuslaista logiikkaansa noudattaen ohjaa miehistönsä voitosta toiseen. Tämä herkkä tasapaino tiedonvälityksen ja yhteistoiminnan välillä on VR-peleissä harvoin jos koskaan onnistunut yhtä hyvin kuin Bridge Crew’ssa.

Testasin peliä PlayStation VR:llä ja PS4 Prolla. Nostan Bridge Crew’n immersioltaan oitis parhaimpien PSVR-nimikkeiden kastiin ja aina Batman Arkham VR:n rinnalle. Näyttävimmillään peli on avaruustaistelujen tiimellyksessä ja silloin, kun oma komentosilta kärsii vaurioita taisteluissa. Karuimmillaan Bridge Crew näyttäytyy silloin, kun USS Aegis ja pelin valtaisat avaruusasemat kelluvat tyhjyydessä paikallaan. Tekstuurit vaikuttavat staattisina todella yksinkertaisilta ja keskinkertaisilta jopa PS3-aikakauteen verrattuna. Myös hahmomallinnus ja komentosillalla nököttävien tekoälyhahmojen olemus tuntuvat olevan perua viime sukupolven peleistä.

PS4 Prolla pelattuna Bridge Crew rullaa sulavasti, ja Move-liikeohjaimia käyttämällä pelituntuma on suurimman osan ajasta erinomainen, aivan kuten Batman Arkham VR:ssä. Pelihahmo on ikävä kyllä täysin liimattu työpisteensä istuimeen, mutta kahdella kädellä operoitavat asemat kosketusnäyttöineen toimivat parhaimmillaan erittäin hyvin liiketunnistuksen kanssa. Pilotin käyttämä kaasukahva ja kosketusnäytön ohjaus luovat oikeasti ison avaruusaluksen ohjaamisen tunnelmaa. Aseupseerin taktinen näyttö on selkeä, ja protonitorpedojen virittäminen omin käsin tuntuu joka kerta yhtä miehekkäältä. Insinöörin monikerroksinen hallintapaneeli on ehkä sekavin kaikista työpisteistä, mutta sorminäppäryys palkitaan käänteentekevillä vaikutuksilla taisteluihin tai aikarajan puitteissa suoritettavien tehtävien onnistumiseen. Yhtenäinen ja harjaantunut miehistö pystyy tähtitaivaalla urotekoihin, joista jopa kapteenit Kirk sekä Picard olisivat vaikuttuneita.

PSVR-peleissä on edelleen pieniä lastentauteja, jotka riivaavat ajoittain toimintaa myös Bridge Crew’ssa. Itse pelasin yhtä tehtävää lukuun ottamatta koko testijakson Move-ohjaimilla, joiden toiminta oli yleisarvosanaltaan kiitettävää, mutta ajoittain yhteys ohjaimiin pätki optimaalisista testiolosuhteista huolimatta. Pääosin kapteenin paikalla istunut hahmoni taisteli ajoittain katoilevien käsivarsiensa kanssa, minkä lisäksi liikeohjaus temppuili tämän tästä valikoiden selailussa ja käskyjen antamisessa. Se on erityisesti yksinpelissä tietenkin todella turhauttavaa. En osaa sanoa, onko vika pelin PS4-versiossa vai Sonyn ohjaimissa ja teknologiassa. Tosin kollegoideni mukaan Oculus Riftillä ja HTC Vivellä koetut testit eivät ole kärsineet kuvailemistani ohjausongelmista.

Kokonaisuutena Star Trek -fanien unelmien täyttymykseksi tituleerattu Star Trek: Bridge Crew tuo lähdemateriaalille uskollisen avaruusseikkailun eloon virtuaalitodellisuudessa ja jalostaa neljän pelaajan hektisen tiimityöskentelyn tavalla, jollaista ei ole VR-peleissä aiemmin koettu.

8/10
JulkaisijaUbisoft
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa