Kulttiklassikon uudet vaatteet

Kulttisarja Yakuza sai alkuvuodesta runsaasti positiivista nostetta täällä länsimaissakin, kun PlayStation 4 -esiosa Yakuza 0 nollasi mittavan rikossaagan alkupisteeseensä. Pelin perijapanilaiseen mekaniikkaan ja tunnelmaan hurahtaneiden iloksi jatkoa ei tarvinnut odotella tällä haavaa kovinkaan pitkään, sillä ensimmäisen Yakuza-pelin uudistava Yakuza Kiwami päätti loppukesän rytinällä.

Pelkän ankean remasteroinnin sijaan Kiwami on Yakuza 0:n näyttävällä pelimoottorilla kokonaan uusiksi rakennettu peli, joka jatkaa luontevasti Kazuma Kiryun tarinaa esiosan jäljiltä. Yhteenotto Dojima-suvun päämiehen kanssa saa ikävän käänteen, ja Kazuma päätyy istumaan kymmenen vuoden tuomiota murhasta, jota hän ei ole syyllinen. Palattuaan vuosikymmen myöhemmin Kamurochon arkeen entinen yakuza saa huomata alamaailman muuttuneen aina vain kierommaksi. Alueen kaikkia yakuza-sukuja johtavan Tojo-klaanin nokkamies on listitty hämärissä olosuhteissa, klaanin kymmenen miljardin arvoinen omaisuus on varastettu, ja jopa Kazuman vanha ystävä Nishiki on kääntynyt häntä vastaan.

Kiwami noudattaa alkuperäisen PlayStation 2 -pelin päätarinaa tarkasti, mutta kokemusta on lihavoitettu melkoisesti vastaamaan sarjan myöhempien osien mittapuuta ja monipuolisuutta. Erityisesti Nishikin takinkäännöstä avarretaan syväluotaavammin, mutta lisätunteja saadaan tietenkin aiempaa laajemmasta minipeli- ja sivupuuhastelutarjonnasta, josta osaan on rakennettu jopa uusia sidoksia vastikään julkaistuun Yakuza 0:aan. Myös päätarinan vakavaa rikosdraamaa tasapainottavia älyvapaita sivutehtäviä on uusittu, sillä osa alkuperäisen pelin askareista on korvattu täysin uusilla.

Yakuza Kiwami -arvostelu

”Yakuza Kiwami on yksi tämän sukupolven kunnianhimoisimpia ja tervetulleimpia uusioiversioita, mutta siinä on totta kai kääntöpuolensakin.”

Yakuza Kiwami -arvostelu

Yakuza Kiwami on tapahtumiensa lisäksi uskollinen myös alkuperäisen pelin vaikeustasolle. Brutaalit taistelut ovat hieman hidastempoisempia ja haastavampia kuin vaikkapa Yakuza 0:ssa, sillä kymmenen vuotta kiven sisällä on nakertanut Kazuman kisakuntoa melkoisesti. Aseiden, varusteiden ja energiatarpeiden kantaminen on tällä kertaa jopa perusvaikeustasolla välttämättömyys pelin alkumetreiltä asti, sillä tiukempien pomotaistojen lisäksi uutena ominaisuutena sarjan sekopää Goro Majima saattaa hyökätä Kazuman kimppuun milloin vain ja missä vain.

Niin sanottu Majima Everywhere -järjestelmä onkin sidottu hyvin vahvasti Kazuman rapakuntoon. Pelaaja voi esiosan tapaan vaihtaa Kazuman taistelutyyliä neljän eri vaihtoehdon väliltä, mutta alkuperäisen pelin ainoaa ja Kazuman tavaramerkiksi muodostunutta Dragon of Dojima -tyyliä voi kehittää ainoastaan tarttumalla Majiman yllätyshaasteisiin. Kyseessä on melkoinen urakka, joten onneksi muita taistelutyylejä ja ominaisuuksia voi kehittää jatkuvasti kasautuvilla kokemuspisteillä. Ratkaisu tekee useimmista yhteenotoista samanaikaisesti sekä raivostuttavia että kiehtovia, sillä päättömän napinhakkauksen sijaan ne vaativat taktiikkaa ja vastustajan liikkeiden tarkkailua.

Yakuza Kiwami on yksi tämän sukupolven kunnianhimoisimpia ja tervetulleimpia uusioversioita, mutta siinä on totta kai kääntöpuolensakin. Uudistuksia on joka osa-alueella sen verran runsaasti, että alkuperäisen pelin pelanneetkin saavat hyvän syyn palata Kazuman ensiseikkailuun, joka on yhä yksi sarjan parhaita tarinallisia kokonaisuuksia. Uudistuksista huolimatta Yakuza-sarjan kaava on säilynyt tuttuna ja turvallisena jo lukuisten osien ajan, joten vaihtelua kaipaaville pitkän linjan faneille joka pelissä nähty Kamurochon pelialue alkaa olla jo liiankin loppuun asti kaluttu.

8/10
KehittäjäSega
JulkaisijaDeep Silver, Sega
PeligenretToiminta
JulkaisualustatSony PlayStation 4
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Uhkapeli, Väkivalta
Lisää luettavaa