Moderni tiede kohtaa suuret muinaiset
Muistatteko, miten Nikola Tesla auttoi The Order: 1886:ssa sotureita suojelemaan ihmiskuntaa yliluonnollisilta uhilta? Tesla on taas kuvioissa, mutta tällä kertaa hän ei köki kulisseissa vaan ottaa ohjat omiin käsiinsä.
Tesla ei näet allekirjoita H. P. Lovecraftin näkemystä ihmiskunnan tulevaisuudesta. Siinä missä Tesla haluaa tuoda kaikille tieteen valon, Lovecraft tarjoilisi mieluummin yliluonnollisia kauhuja ja pikaisen lopun uskoville – muulle ihmiskunnalle sitäkin hitaamman. Niinpä tiedemiehemme virittää aseensa muinaisia kauhuja ja petoja maan päälle manaavaa Lovecraftia vastaan. Kuka kauhukirjansa tai tiedehistoriansa lukenut ei ihastuisi tähän höpsön riemukkaaseen ideaan?
Tamperelaisen 10tons-studion pelit ovat askeltaneet viime vuosina hyvään suuntaan. Firma on löytänyt mojonsa kahden sauvan räiskintöjen maailmasta, ja nyt sillä on oiva tilaisuus nousta genren uudeksi Housemarqueksi Housemarquen tilalle, sillä Tesla on täyttä timanttia. Se käyttää Lovecraftin Cthulhu-myytin aineksia tavalla, jollaista ei ole aiemmin peleissä nähty – ja tekee sen hullun koukuttavasti.
Matka Arkhamin kaupungin luotisateen alla murenevissa maisemissa tapahtuu kolmella kauhujen tasolla, joista jokainen tuo muassaan uusia hirviöitä, muuttuvia pelimekaniikkoja ja haasteita. Lovecraftin juonien alimmalla tasolla pelaajaa jahtaavat herkullisen raivoisat ja päällekäyvät demonijoukot, joiden välissä luisteleminen kasvaa koukuttavaksi ja kenttien uudelleenpeluuta kirkuen vaativaksi kokemukseksi.
”Muuttuva ase- ja varustevalikoima sekä kenttäkohtaisten kokemuspisteiden avaamat satunnaiset edut tekevät jokaisesta kentästä uniikin, vauhdikkaan ja hämmästyttävän riemullisen räiskintäjuhlan.”
Huippuunsa viilattujen pelimekaniikkojen ja -suunnittelun väliin ei ole jäänyt yhtään löysää läskiä. Kukin kenttä alkaa pikkutussari kourassa, minkä jälkeen vaikeustaso ja haaste nousevat makoisan jyrkästi. Lisäaseita, varusteita ja hetkellisesti aktivoituvan mechahaarniskan osia kerätessään kelpaa kipittää kartalla, ja Teslan näppärällä teleportilla voi loikata kuilujen ja esteiden yli tai karata päällekäyvän örmylauman kynsistä.
Peli myös uudistuu koko ajan. Tiukimmankin toiminnan lomaan mahtuu taktikointia ja monenlaisia pelityylejä, kiitos kepeän hahmonkehityksen ja roguelike-tyyppisen haasteen. Muuttuva ase- ja varustevalikoima sekä kenttäkohtaisten kokemuspisteiden avaamat satunnaiset edut tekevät jokaisesta kentästä uniikin, vauhdikkaan ja hämmästyttävän riemullisen räiskintäjuhlan.
Pelinsisäiset saavutukset ja kentiltä kerättävät kristallit mahdollistavat hahmon pysyvien erikoisominaisuuksien kehittämisen edelleen, mikä tuo toimintaan myös pidempijänteistä syvyyttä ja kannustaa takomaan kenttiä uudelleenkin. Tämä on myös pelin suurin pulma. New Game Plus -tilaa ei ole tarjolla, ja loputtomasti vihollisia puskevia Survival-karttojakin on vain yksi. Teslan kampanjaa pelaisi lisähaasteilla höystettynä riemumielin useammankin läpipeluun verran, mutta nyt läpiajon jälkeen olo jää vähän ontoksi. Matka oli huikea, mutta samaa haluaisi vielä paljon lisää. Yksittäisten kenttien kertaluontoinen uudelleenpelaaminen ei tätä nälkää tyydytä.
Toki ongelma voidaan korjata päivityksillä ja lisäsisällöllä, jos myynti kannustaa jatkokehitykseen. Toivottavasti näin tapahtuu, sillä 10tons on luonut pelin, joka meikäläisen oli pakko poistaa koneeltaan muutamankin kerran vakavan addiktion takia.
Kympin pelattavuuden ja oivallisen audiovisuaalisen toteutuksen yhdistelmä on genressään poikkeuksellisen onnistunut ja pienten pelistudioiden mitassa ehdotonta priimaa. Ja vaikka Tesla ei ylläkään Housemarquen pelien tasolle viimeistelyssä ja visuaalisessa ilotulituksessa, niin meininki ei kumartele kellekään.