Työpaikan joulunäytelmä
Tuttuakin tutumpi Yakuza-sarja jatkaa nykyaikaistumistaan. Tällä kertaa Kiwami-henkisessä uudelleenkäsittelyssä on sarjan sivuosa Ishin, ja samalla koko sarjan nimi vaihtuu lännessä Yakuzasta nykytyyliseksi Like a Dragoniksi.
Alun perin 2014 ilmestynyt Ishin jäi vain japanilaispelaajien herkuksi, sillä studiolla ei ollut mielenkiintoa kääntää Japanin historian käännekohtaan sijoitettua seikkailua englanninkieliselle yleisölle. PlayStation 3:lle ja 4:lle tehty teos sai nyt päivityskierroksen, jonka aikana peli rakennettiin uudelleen Unreal Enginellä, tekstit käännettiin englanniksi ja alustaksi pääsivät tämän hetken kuumimmat koneet.
Ishin on sijoitettu Japanin Edo-kauden loppuhetkien Bakumatsu-vuosiin. Pitkään sulkeutunut Japani on joutunut avautumaan mustien tervalaivojen edessä, ja maahan on virrannut uusia vaikutteita niin tavaroiden kuin aatteidenkin muodossa. Samalla ulkomaalaisten kiinnostus sulkeutunutta maata kohtaan on nostanut esiin sisäisiä ongelmia kastijärjestelmästä alkaen. Sisällissodan uhka on vahva, mutta toisaalta Japani ei halua antaa ulkomaille tilaisuutta vaikuttaa riitaiseen maahan.
Päähenkilönä toimii kotiseudulleen palaava Sakamoto Ryoma. Ottoisä ja valaveli pyytävät Ryoman mukaan puoluekuvioihin vallankumouksen puuhamieheksi, kunnes salamurhaaja katkaisee trion suunnittelutuokion. Johtolangaksi jää vain salamurhaajan erikoinen taistelutyyli, jota Ryoma lähtee jäljittämään Kyoon eli Kiotoon valenimen turvin. Jäljet johtavat Shinsengumi-miliisijoukkoihin, jotka pyrkivät ylläpitämään bakufu-hallinnon valtaa voimakeinoja kaihtamatta. Sinisten viittojen joukosta löytyy niin ystäviä kuin vihollisia.
Päivitetyn Ishinin hahmokaarti on kuin katselisi työpaikan joulunäytelmää tai hyvinvointipäivän aktiviteettia. Ryoma on oikea historiallinen henkilö, jonka olemus on lainattu Yakuza-pääpelin vakiosankari Kazuma Kiryulta. Tarinan vastine emopelien tutulle hullulle koiralle Goro Majimalle on Okita Soji, kun taas muita aikakauden oikeita henkilöitä esittävät kaikki vähänkään merkittävämmät tyypit Yakuza 0:sta, Yakuza 6:sta ja sarjan seitsemännestä osasta, eli Yakuza: Like a Dragonista. Roolituksia on vaihdettu aivan alkuperäiseen Ishiniin verrattuna, mutta tuttujen tyyppien keskinäinen kinailu toimii hyvänä fanipalveluna. Tutut naamat eivät kuitenkaan aina käyttäydy samalla tavalla kuin varsinaisissa Yakuza-rooleissa, ja uusien nimien muistaminen vaatii tarkkaavaisuutta.
Japanin historiaan keskittymisen takia Ishin on käännetty englanniksi vain tekstien osalta, joten ääninäyttely on edelleen japaniksi. Osa dialogista on jouduttu nauhoittamaan varta vasten, sillä esimerkiksi Solid Snaken japanilaisena äänenä tunnettu Akio Otsuka saapuu Ishinin riveihin uusintaversiossa. Toinen mielenkiintoinen lokalisaatioteko on panna joihinkin tekstilaatikoihin termien selityksiä. Paikkakuntien kohdalla selitys kertoo mistä nyky-Japanin alueesta on kyse, mutta selitykset virkistävät muistia myös termeistä tai kertovat niiden vanhahtavista länsikäännöksistä. Nimissä esiintyy hiukan viittauksia moderneihin Yakuzoihin, mutta iloittelua voisi alleviivata enemmän länsipelaajia ja tuttuja hahmoja silmällä pitäen.
Like a Dragon: Ishin on ehkä uusittu tuoreemmalla pelimoottorilla, mutta vanhan pelin perusrakenteet paistavat paikoin läpi. Kyon kadut ovat realistisen sokkeloisia, mutta tiettyjä putkikatuja joutuu juoksemaan edestakaisin turhankin paljon. Monien tehtävien sisältö on tylsästi edestakaista juoksentelua tai odottamaan menemistä. Kalliit kantokorikyydit eivät korvaa täysin nykyajan taksipalvelua. Hahmomalleissa ja animaatioissa näkyy välillä häivähdys PlayStation 3:sta. Kontrolleissa tuntuu lisäksi Yakuzan alkuosien kankeus, kuin pelissä olisi merkittävä sisäinen viive painalluksen toteuttamisessa.
Pelillisesti Ishin on tuttua nyky-Yakuzaa, eli kehittyminen perustuu neljään taistelutyyliin. Poikkeuksellisesti Ryoma käyttää aktiivisemmin nyrkkien sijaan katanaa sekä sujuvasti myös jopa revolveria. Aseita yhdistelevä Wild Dancer -taistelutyyli onkin hulvaton ja usein ylivoimainen valinta yhteenottoihin, mutta vain tiettyyn tyyliin lukkiutuminen ei kannata. Toisin kuin monissa muissa sarjan peleissä, myös tavaroilla on merkitystä. Resurssien haaliminen ja varusteiden rakentelu sepän luona ovat tavallista suuremmassa roolissa.
Ja eihän Like a Dragon olisi mitään sivuseikkailuja! On (juuri keksittyä) karaokea, tanssimista, erilaisia uhkapelejä, loputon määrä sivuhahmojen ongelmia, halonhakkuuta, nuudelikauppaa, ravintoloita, kylpytaloja sekä hyvepisteiden keräilyä ja käyttämistä. Joka paikasta löytyvät arpalipukkeet korvaavat tutut lukkokaappien avaimet, ja krääsää täynnä olevia ruukkuja on kaikkialla. Sivuhahmoissa näyttäytyy kokonainen kaarti “ai toi tyyppi” -tason tuttavuuksia Yakuza-sarjan aiemmista jaksoista.
Minipeleistä kalastus on eräs tärkeimmistä, ja rantatörmältä voisikin heitellä vaikka koko illan. Kalan narraaminen on miellyttävän yksinkertaista, mutta taituruus tulee oikean kalastuspaikan ja vuorokaudenajan valinnasta. Toinen merkittävä osa on Another Lifeksi ristitty kotileikki. Ryoma hankkii oman torpan, jonka pihalla voi kasvattaa vihanneksia ja pitää kanoja. Viljelyä voi mikromanageroida itse tai antaa Harukan pyörittää täyttä peltoa. Rentouttavin kotiaskareista on kokkausminipeli, jonka tuotteita voi myydä tai pitää taskussa erinomaisina parannustavaroina. Kotiin voi hankkia myös koiran ja kissan. Harukan kanssa aikaa viettämällä aukeaa myös erilaisia arkisia kohtauksia.
Sarjan tasaisen laadun myötä ei liene yllättävää, että myös Like a Dragon: Ishin on mainio sivuseikkailu Yakuza-pelien jatkumossa. Aikaa päätarinaan kuluu kevyellä sivuseikkailulla ja tahkoamisella noin 30 tuntia, mikä tyydyttää Ryu Ga Gotoku Studion fanien nälkää. Pääjuonessa tai yksittäisiksi jäävissä sivuseikkailuissa ei ole syvyyttä pääpelien tapaan, mutta hupia ja tekemistä riittää kymmeniksi tunneiksi pääjuonen jälkeenkin.
Ilmeisesti Ryu Ga Gotoku Studio innostui Ishinin päivittämiseen ja länsimaalaistamiseen Ghost of Tsushiman menestyksen myötä. Saisimmekohan seuraavaksi kokonaan uudelleen tehdyn version lännessä julkaisemattomasta Kenzanista, joka kertooi parisataa vuotta aiemman tarinan samurailegenda Miyamoto Musashista? Ainakin osa Ishinin pelillisistä, rakenteellisista ja graafisistä elementeistä olisivat yhtä helposti kierrätettävissä kyseistä peliä varten, eikä se olisi sarjan mittapuulla mitään uutta. Kierrättäähän emosarjakin Kamurochon pelialuetta pelistä toiseen ilman huolen häivää.