Arvostelussa Tales of Symphonia Remastered

Arvostelussa Tales of Symphonia Remastered. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

4.2.2024 06:04

Arvostelussa Tales of Symphonia Remastered. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

Manan puutteessa

Tales of Symphonia debytoi alun perin Nintendo GameCubella vuonna 2004, mutta se ei ole pölyyntynyt julkaisijan arkistoholvissa, sillä peli on löytänyt tiensä myös PS3:lle ja pc:lle. Remasteroidun version myötä vanha roolipeli loikkaa nyt vielä muutamalle alustalle lisää. Sääli sinänsä, ettei päivitetty versio ole saanut Bandai Namcolta enempää huomiota, sillä tällaisenaan siihen ei oikein jaksa ihastua.

Pelaaja heitetään Sylverantin maailmaan, joka kärsii akuutista manan puutteesta. Mana puolestaan on kriittistä niin taikuudelle kuin elämälle itselleen, joten tilanne on alusta alkaen melkoisen vakava. Vanhan sodan arvetkin ovat edelleen vahvasti läsnä pelimaailman arjessa, eikä elämän jokaista osa-aluetta voi kuvailla ruusuiseksi.

Arvostelussa Tales of Symphonia Remastered

Päähahmon viittaa kantaa Lloyd Irving, energinen nuori miekkasankari, joka tempautuu mukaan seikkailuun ystävänsä Coletten kanssa. Colettelle on pienestä pitäen sovitettu maailmanpelastajan roolia ja Lloyd puolestaan haluaa varmistaa, että hänen ystävänsä onnistuu tehtävässään. Samalla pitäisi maksaa perheen kalavelkoja desian-lajin edustajille. Kaksistaan Lloydin ja Coletten ei tarvitse reissata, sillä retkikunta kasvaa tarinan aikana uusilla jäsenillä.

Japanilaisille roolipeleille tyypilliseen tapaan tarina ottaa edetessään isompia kierroksia, ja mahtuupa mukaan niin synkkiä hetkiä, petoksia kuin huumoriakin. Tarina ei varsinaisesti ole vanhentunut, mutta muuten Symhponia olisi kaivannut uutta maalia. Taistelut ovat varsin toiminallisia. Vaikka mättämisen voi keskeyttää käskynjaon ajaksi, hoituu hyökkääminen ja esimerkiksi puolustautuminen reaaliajassa. Perusiskujen lisäksi vihollisia voi kiusata erilaisilla erikoisiskuilla. Lloyd luottaa taisteluissa miekkoihinsa, joten pelaajan kannattaa sännätä rohkeasti eturintamaan. Vaihtoehtoisesti taikomiseen luottavien tiimiläisten kannattaa pysyä piirun verran etäämmällä toiminnasta.

Taistelujärjestelmän kaikki hienoudet eivät aukea heti ensimmäisten tuntien aikana, mutta ennen pitkää se kasvaa syvällisemmäksi, joskaan ei erityisen mielenkiintoiseksi tai hauskaksi. Aluksi taisteluiden toiminnallisuus jaksaa viihdyttää, mutta pidemmän päälle ne lähinnä puuduttavat. Sama pätee pelimaailmassa ja eri luolastoissa samoilemiseen. Asiaa ei auta, että kehittäjät eivät ole kokeneet tarpeelliseksi tuoda uusittuun versioon modernimpaa tallennusjärjestelmää.

Tämä on kautta linjan remasteroidun version kantava teema. Vanhan liiton tunnelmaa luovat esimerkiksi valikot, jotka herättävät nostalgian lisäksi hämmennystä ja paikoin ärtymystä. Erilaisista sivutehtävistä on paikoin haastavaa pysyä kartalla, koska pelaajan seikkailuista ei pidetä parhaalla mahdollisella tavalla kirjaa. Sama ongelma saattaa tulla vastaan myös päätarinan kohdalla, jolloin tuloksena on harhailua ympäri karttaa, kunnes oikea suuntima löytyy.

Arvostelussa Tales of Symphonia Remastered

Kehittäjät kohtaavat vanhoja julkaisuja uudelleen lämmitellessä kysymyksen siitä, miten paljon vanhaa ja tuttua seikkailua pitää ja kannattaa uudistaa? Tämän voi toki kääntää myös muotoon, että miten paljon uudistuksia on pakko tehdä, jotta uudelleenjulkaisu on perusteltu.

Talesin kohdalla on ikävä sanoa, että kehittäjät eivät ole lähteneet tavoittelemaan kuuta taivaalta. Arvosteluun päätyneen PS4-version ruudunpäivitys rullasi pääsääntöisesti mallikkaasti PS5:llä pelattuna, mutta ulkoasua ei varsinaisesti voi kehua. Animaatiot ovat etenkin välivideoissa tönkköjä, eivätkä chibi-tyyliset hahmot tee tarinan synkemmille käänteille ja tilanteille oikeutta. Se tosin täytyy myöntää, että pääsankari Lloyd teki vaikutuksen punaisella rotsillaan ja tuplamiekoillaan!

Tales of Symphonia Remastered jää ikävästi kilpailijoiden jalkoihin, kun sitä lähtee vertaamaan muihin markkinoilta löytyviin uusioversioihin tai tuoreempiin toimintaroolipeleihin. Alkuperäisen faneille se tarjoaa taatusti hienon mahdollisuuden palata vanhan tutun seikkailun pariin, mutta uutta yleisöä se ei välttämättä tavoita parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikael Miilumäki

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

6/10
KehittäjäBandai Namco
JulkaisijaBandai Namco
PeligenretJRPG, Roolipeli, Toiminta
JulkaisualustatPS4, Switch, XOne
Pegi-ikärajat12
Lisää luettavaa