Kaikkien aikojen paras?

Civilization-pelisarja on todennäköisesti yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja suosituimmista strategiapelisarjoista. Niinpä uusien osien julkaisu herättää mielenkiintoa myös peliyleisön kovimman ytimen ulkopuolella. Vuosikymmenten aikana tutuksi tulleeseen rakenteeseensa nojaavan sarjan uudistukset herättävätkin luonnollisesti tunteita fanilaumoissa. Tänä vuonna tunteita on luvassa vielä tavanomaistakin enemmän, sillä Civilization VII on kokenut kenties koko pelisarjan historian isoimmat mullistukset.

Osta Civilization VII VPD-pelikaupasta!

Sarjan kehittäjä Firaxis Games on toki säilyttänyt ison osan Civilizationin tunnetuksi tekemistä peruspilareista. Sivilisaatio seisoo tukevasti paalutettuna perusideaansa, jossa seurataan kansakuntien kehitystä, kilvoittelua ja taistelua elintilasta muinaisista asutuksista avaruusajalle asti. Pelaajien ja usein myös tekoälyn johtamat kansat kasvattavat elinpiiriään uudisasutuksen ja aseistuksen turvin sekä kehittyvät teknologian ja kulttuurin uudistavien voimien kautta.

Kuten aina ennenkin, Civilization-kampanja käynnistyy johtajan valinnalla. Kokeneet pelaajat saavat kuitenkin jo heti kättelyssä ensimmäisen kulttuurishokkinsa Civilization VII:n parissa, sillä johtajat eivät enää edusta omaa tuttua kansaansa. Muinaisista ajoista käynnistyvässä kampanjassa ei nähdä enää Yhdysvaltoja tai Ranskaa, vaan Napoleonit ja Katariina Suuret ottavat hoidettavakseen aluksi esimerkiksi Kreikan tai Mississippin kansojen valtakunnanjohtajan vastuupestin. Kun kansakuntavalinnan jälkeisestä shokista on selviydytty, avautuu varsinainen kampanja onneksi tutulla kaavalla. Kansa aloittaa kasvunsa yhdestä piskuisesta asutuksesta, mutta ruokaa, tuotantoa ja resursseja tarvitaan lisää, joten laajeneminen on väistämätöntä.

Civilization VII:ssä asutukset jaetaan kaupunkeihin ja kyliin. Kaupungit toimivat kuten perinteisessä Civilizationissa, eli pelaajat hallitsevat niiden tuotantoa yksityiskohtaisesti. Uudet asutukset taas aloittavat matkansa kylinä, joihin voi rakentaa vain osan saatavilla olevista rakennuksista ja ainoastaan kultavarantoja käyttäen. Kylät siis toimivat eräänlaisina kevytkaupunkeina, jotka vähentävät pelin mikromanagerointia, mutta mahdollistavat samalla uusista aluevaltauksista ja niiden tuomista voimavaroista hyötymisen. Tarpeeksi isoiksi kasvettuaan kylät voivat myös erikoistua, jonka jälkeen ne voivat toimia vilja-aittoina tai varallisuuden tuottajina ympäröiville kaupungeille.

Civilization VII:ssä onkin ihan validi strategia keskittyä pyörittämään kansaansa vain muutaman kaupungin ympärillä, mikä sujuvoittaa pelin etenemistä valtavasti, kun sitä samaa kirjastoa ja tehdasta ei tarvitse pystyttää jokaiseen asutuskeskukseensa. Kaupunkien ja kylien kautta kasvaminen johtaa vääjäämättä myös kulttuurien kohtaamiseen. Se, johtaako tämä kukoistavaan kaveruuteen vai konfliktiin, on pelaajien käsissä uuden diplomatiajärjestelmän kautta. Pelin edetessä tehtyjen valintojen kautta kerätyt vaikutusvaltapisteet mahdollistavat suhteiden parantamisen esimerkiksi kulttuuri- tai tiedeyhteistyön kautta.

Vastaavasti käsirysyä kaipaavat kansat voivat lyödä kapuloita vihollistensa rattaisiin tai huonontaa suhteita valmistellakseen kansaa laajenemissotaa varten. Diplomatian vastinparit taas joutuvat kuluttamaan omaa vaikutusvaltaansa torpatakseen tai tukeakseen kumppanien ehdotuksia. Diplomatiajärjestelmä ottaakin kohtalaisen kokoisen harppauksen merkityksellisempään suuntaan. Sopimukset eivät ole kiinni ainoastaan hyvistä väleistä, vaan vaikutusvallan käyttö mahdollistaa kanssakäymisestä hyötymisen myös kiistakumppanien kanssa.

Osta Civilization VII VPD-pelikaupasta!

Järisyttävät muutokset eivät suinkaan pääty tähän. Pelin ytimen kannalta olennaisin muutos on vielä pidemmälle viety jako aikakausien välillä. Civilization VII nimittäin vetää jyrkän rajan antiikin, tutkimusmatkailun ajan ja modernin maailman välille. Rakennukset kyllä säilyvät, mutta modernissa ajassa historialliset pytingit menettävät merkitystään kansantuotannossa.

Aikakauden vaihtuminen merkitsee isoja muutoksia. Yleensä – tai kenties aina, sitä peli ei vaivaudu tarkentamaan – aikakausi päättyy isoon kriisiin. Maailmanlaajuinen pandemia saattaa ajaa kaupungit sekasortoon, ellei pelaaja pysty pitämään tartuntoja kurissa lääkäriensä voimin. Kriisit, kuten kirjoitusvaiheessa monet muutkin Civilization VII:n mekanismit, kaipaavat vielä hiomista, mutta ne ovat ainakin periaatteessa mielenkiintoinen lisämauste kampanjan kulkuun.

Uusi aikakausi myös tasaa pelikenttää. Pääkaupungin sijaintia voi vaihtaa aikakausien välillä, ja sitä lukuun ottamatta kaikki muut kaupungit palautuvat kyliksi. Tämä antaa pelaajille tilaisuuden harkita lähestymistapaansa uudelleen. Välissä kuluvien vuosisatojen aikana myös heikommin edenneet kansat saavat käyttöönsä esimerkiksi uuden kauden minimiyksiköt, joten tankit eivät enää kohtaa auttamattomasti vanhentuneita miekkamiehiä. Samalla maailman asumattomiin rakoihin jäänyttä tilaa täyttävät uudet kaupunkivaltiot, joiden suosiota suuret kansat pääsevät vokottelemaan.

Kyseessä on sellaisen mittakaavan muutos, että puristisimpia civistejä taatusti hirvittää. Samalla uusi rakenne on ehdottomasti parasta, mitä Civilizationille on viimeiseen kolmeen osaan tapahtunut. Vaikka kampanjat kestävät perusnopeudella yhä kymmeniä tunteja, on pelin rytmi uudessa osassa merkittävästi sujuvampi myös lopun lähestyessä.

Vaikka valtaosa Civilization VII:n uudistuksista vie peliä eteenpäin, on mukana myös puutteita ja kyseenalaisia ratkaisuja. Koska kaikki pelit on nykyaikana rakennettava osakkeenomistajille arvoa lypsäviksi palveluiksi, on myös Civilization VII:ssä hahmonkehitysjärjestelmä, jossa pelitiliä ja johtajia kehitetään pitkäjänteisesti kampanjoiden välillä. Ainakaan toistaiseksi mekanismia ei ole monetisoitu, mutta jotain Civilization-hengen vastaista siinä joka tapauksessa on.

Osta Civilization VII VPD-pelikaupasta!

Samalla Civilization VII:ssä on ainakin arviohetkellä puutteellisia toimintoja ja puolittaiseksi jääneitä ideoita. Osa pelimekanismeista ei avaudu kunnolla edes pelin sisällä olevaa Civilopediaa pänttäämällä, ja käyttäjäkokemus jättää muutenkin toivomisen varaa. Esimerkiksi uutta suurhenkilöjärjestelmää, jossa erikoisyksiköt kehitetään kansan uniikkien kaupunginosien kautta, ei avata lainkaan pelin tutoriaalissa. Myös rakennuspaikkavalintojen vaikutukset jäävät puolittaisiksi mysteereiksi, sillä vanhojen rakennusten korvaamisesta aiheutuvia menetyksiä ei kuvata käyttöliittymällä lainkaan.

Onneksi puutteet ovat pääosin pinnallisia. Toivoa sopii, että Firaxis ehtii korjaamaan niistä edes osan julkaisun tietämillä. Kuten edellisten Civilization-pelien tapauksessa, on kuitenkin luontevaa odottaa, että peli pääsee kunnolla oikeuksiinsa vasta julkaisun jälkeen. Ilman laajennuksiakin Civilization VII on kuitenkin monitahoinen strategiapelikokemus.

Civilization VII:n uudistukset ovat kuitenkin sen verran perustavanlaatuisia, että kuudetta osaa on vaikeaa jäädä haikailemaan – mikäli vain sattuu olemaan samaa mieltä pelin suunnasta. Kuohuntaa lienee luvassa, mutta ei sen väliä. Civilization VII:ssä on kuitenkin aineksia kaikkien aikojen parhaaksi Civilization-peliksi.

Jukka Moilanen

Osta peli VPD:ltä!

Tilaa Pelaaja-lehden tulevat numerot täältä!

9/10
KehittäjäFiraxis Games
Julkaisija2K Games
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajat12