Arvostelussa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key

Arvostelussa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245.

5.2.2024 15:00

Arvostelussa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245.

Viimeinen unohtumaton kesäseikkailu

Atelier-sarjan pelit ovat yksi pelimaailman pysyvimmistä asioista. Uusi osa on ilmestynyt vuosittain jo vuosikymmenien ajan, ja joka kerta odotettavissa on tutun laadukas paketti japanilaista roolipelaamista ja monipuolista esineenluontia. Myös Secret-saagana tunnetun Ryza-trilogian päätösosa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key on sisällöltään tuttu, mutta entistä hiotumpi kokonaisuus.

Uutuusosa ei ole paras paikka aloittaa Secret-saagaa, sillä varsinkin tarinan alkupuoli nojaa paljon nostalgiaan. Tarina alkaa vuosi edellisen osan tapahtumien jälkeen, kun alkemistineito Ryzan kotisaaren lähettyville ilmestyy kuin tyhjästä kokonaan uusi saarirypäs, jota hän tietysti ryhtyy heti tutkimaan ystäviensä kanssa. On oikea ilo nähdä, kuinka paljon hahmot ovat muuttuneet aiemmista peleistä. Se puoli tarinasta ei välity, jos Atelier Ryza 3 on ensikosketus sarjaan.

Arvostelussa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key

Toki varsinaiseen juoneen on helppo päästä sisään, sillä Ateliereille tyypilliseen tapaan se on jokseenkin kevyt. Sarjan pelit ovat aina ennen kaikkea nuorten tyttöjen kasvukertomuksia, eikä Ryza 3 ole tässä suhteessa poikkeus. Ryzan ja hänen ystäviensä kasvu teineistä nuoriksi aikuisiksi saa pelin myötä tyydyttävän päätöksen, jota kohti aiemmat pelit ovat rakentaneet. Tämäkään puoli tarinasta ei oikein pääse oikeuksiinsa, jos trilogian pelaamisen aloittaa sen päätösosasta.

Itse pelaaminen on uusimmassa osassa siirtynyt entistä avoimempaan rakenteeseen. Atelier Ryza 3:n maailma muodostuu neljästä todella laajasta pelialueesta, joista jokainen on vielä jaoteltu useisiin ala-alueisiin. Niistä useimmat ovat täynnä piilotettuja aarteita ja sivutehtäviä sekä tietysti alkemiatarpeita, joita tarvitaan synteeseihin. Erilaista pientä ja suurempaa löydettävää on paljon, ja koska eteneminen on entistä vapaamuotoisempaa, paikkoja voi nuohota niin paljon tai vähän kuin itse haluaa.

Keskeiset pelimekaniikat ovat pysyneet monin paikoin ennallaan edellisistä osista. Taistelut nojaavat yhä vuoropohjaista ja tosiaikaista taistelua nopeatempoisesti yhdistelevään järjestelmään, jossa perushyökkäyksiä latomalla kerätään toimintopisteitä erikoishyökkäyksiin. Taistelujärjestelmä on alkuun yksinkertainen, mutta muuttuu pelin edetessä yllättävän hektiseksi pelaajan yhdistellessä erikoishyökkäyksiä ja pitäessä samalla silmällä vihollisten puuhia.

Myös alkemiajärjestelmä on aiemmista osista tuttu. Alkemialla valmistetaan kaikkea aina käyttöesineistä uusiin varusteisiin. Järjestelmä on monin paikoin pelin varsinainen suola, ja siitä kehkeytyy varsin nopeasti hyvin monipuolinen kokonaisuus, jossa riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Kohtalaiset varusteet voi halutessaan valmistaa minuuteissa, mutta todellisten supervarusteiden valmistus vaatii pitkää ja etukäteen tarkasti suunniteltua prosessia.

Arvostelussa Atelier Ryza 3: Alchemist of the End and the Secret Key

Alkemian käyttö on tuttuudesta huolimatta paljon vapaampaa kuin aiemmin. Uudet reseptit avataan pääasiassa kykypuusta, eikä niitä ole tällä kertaa sidottu juonessa etenemiseen. Myös alkemian lisäominaisuudet avataan kykypuulla, joten alkemiajärjestelmää voi laajentaa pelaajan pelityyliin parhaiten istuvalla tahdilla.

Täysin uutena piirteenä Atelier Ryza 3:een on lisätty pelin nimessä mainitut avaimet, jotka avaavat voimakkaita tehostuksia taisteluihin tai alkemiaan. Idea on varsin mielenkiintoinen, mutta avaimet tuntuvat hieman päälle liimatuilta lisäkerrokselta, joka ei tuo mekaanisesti ennestään monipuolisiin järjestelmiin oikein mitään oleellista.

Atelier Ryza 3 on juuri sitä, mitä sarjalta sopiikin odottaa, mutta kokonaisuus tuntuu tällä kertaa sitäkin hiotummalta ja monipuolisemmalta. Seikkailun tunne on vahvasti läsnä, ja ihastuttavien hahmojen kanssa viettää mielellään aikaa. Varsinkin aiempia osia pelanneille peli tarjoaa vielä yhden, unohtumattoman kesäseikkailun. Seuraavalla Atelierilla tulee olemaan täysi työ Ryzan seikkailujen ylittämisessä.

Petri Pohjonen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

9/10
KehittäjäGust
JulkaisijaKoei Tecmo
JulkaisualustatPS4, PS5, Switch, Win
Pegi-ikärajat12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa