Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team Blue/Red

Täytyy vain toivoa, että Pokémon Mystery Dungeonit pysyvät surkeana muistutuksena siitä, miksei Chunsoftin pelejä ole juuri lännessä näkynyt.

14.9.2011 21:34

Japanilainen Chunsoft on meillä päin varsin tuntematon firma. Länsimaihin firman peleistä on eksynyt ani harva, mutta nyt näin on päässyt käymään. Tällä kertaa Chunsoft vyöryy länteen kahden Pokémonien nimellä rahastavan Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team -pelin avulla. Versioita on kaksi, GBA:lle Red ja DS:lle Blue.

Pelillisesti DS- ja GBA-versioiden erot ovat minimaaliset. Molemmissa peleissä on muutamia pelikohtaisia pokémoneja, ja DS-versio on kahden peliruudun ansiosta huomattavasti mukavampi pelata. Graafisilta tai muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan DS-versio ei loista edukseen – molemmat pelit ovat jopa GBA:n asteikolla surkean näköisiä.

Molemmat pelit kertovat tarinan pokémoniksi muutetusta ihmisestä, joka metsästä löytämänsä toisen pokémonin kanssa päättää perustaa luolastoihin loukkuun jääneitä pokémoneja pelastavan ryhmän, mistä lisänimi Rescue Team. Jos juoni ja alkuasetelma eivät kuulosta järin jännittäviltä, niin sitä ei peli tarinoineen ole muutenkaan.

Yksi ja tuhat luolastoa

Seikkailut alkavat pienestä kylästä, jossa on asukkeina kourallinen pokémoneja sekä ne pakolliset kaupat. Normaaleista pokémon-peleistä tutut laajat maastot monine hahmoineen loistavat poissaolollaan. Lähes kaikki peliaika vietetään rumissa ja hyvin nopeasti itseään toistavissa luolastoissa. Sen lisäksi, että taiteellinen kädenjälki on tökeröä, on erinäköisiä luolastoja vain kourallinen.

Pelillisesti kyseessä on pokémoneilla väännettävä luolastomätkintä, joka yhdistelee reaaliaikaista ja vuoropohjaista meininkiä. Pelaaja ohjaa neljän pokémonin ryhmän johtajaa etsien milloin mitäkin luolaston vankina olevaa pokémonia. Viholliset koostuvat villeistä pokémoneista, joita on yleensä muutama erilainen per luolastotaso. Pokémonit keräävät tuttuun tyyliin kokemusta ja ominaisuuksia, ja värvättäviä hirviöitä löytyy tuttuun tapaan huimat määrät.

Pokémon-pelejä on valitettavasti niin paljon, että taskumöröistä kiinnostuneilla on enemmän kuin paljon valinnanvaraa. Pokémonien mysteeriluolastot ovat tylsiä, mielenkiinnottomia ja rumia. Luvattu 20–30 tunnin pituinen tarinakaan ei pidä otteessaan, kun laatu on mitä on. Vannoutuneimmallekin luolastoseikkailijalle pelaaminen muuttuu nopeasti pahemman asteen tervanjuonniksi.

Loppujen lopuksi peleillä ei ole yhtikäs mitään annettavaa pokémon-faneille tai normaalien luolastopelien ystävillekään. Täytyy vain toivoa, että Pokémon Mystery Dungeonit pysyvät surkeana muistutuksena siitä, miksei Chunsoftin pelejä ole juuri lännessä näkynyt. Toivottavasti ei näy myöskään jatkossa.

Chunsoft

Chunsoft on japanilainen luolastoseikkailuihin erikoistunut yritys. Sen perustajana toimi sittemmin Squaresoftin kanssa yhdistyneen Enixin pelisuunnittelija Koichi Nakamura. Firman nimen Chun tulee samannimisestä otuksesta, joka esiintyi Enixin ensimmäisessä pelissä, Door Doorissa.

Chunsoft ei yli kymmenvuotisen uransa aikana ole saanut aikaiseksi kovinkaan merkittäviä pelijulkaisuja ainoina poikkeuksina Enixin Dragon Quest -sarjan neljäs ja viides osa. Länsimaissa yhtiön pelejä on ilmestynyt vain kourallinen.

3/10
Lisää luettavaa