Peliääninäyttelijöiden uhkaama lakko käynnistyi Yhdysvalloissa

Amerikkalaisen SAG-AFTRA-ammattiliiton peliääninäyttelijät ovat siirtyneet nyt lakkoon pyrkimyksenään saada aikaiseksi uuden ja mahdollisesti ääninäyttelijöiden kannalta paremman yleissopimuksen pelialalla työskentelystä.

21.10.2016 15:02

19 kuukautta kestäneiden neuvottelujen jälkeen amerikkalaiseen SAG-AFTRA-ammattiliittoon kuuluvat ääninäyttelijät ovat ryhtyneet lakkoon. Lakko astui virallisesti voimaan nyt perjantaina kello kymmeneltä aamulla Suomen aikaa ja sen vaikutuksen on määrä kohdistua erityisesti moniin suurempiin pelitaloihin, kuten Activisioniin, Take-Twohon ja Warner Brosiin.

Lakon syy on se, ettei SAG-AFTRA ja pelitalot onnistuneet pääsemään yhteisymmärrykseen uusista peliääninäyttelijöiden palkkaamista koskevista sopimuskäytännöistä. Keskustelua osapuolien välillä on käyty niin ääninäyttelytöitä koskevista turvallisuus-, läpinäkyvyys kuin korvausasioistakin, joista varsinkin kahden jälkimmäisen suhteen on vielä tänäkin vuonna väännetty kovasti kättä.

Toistaiseksi ääninäyttelijöiden ja peliyhtiöiden välinen työsuhde on perustunut laajalti käytäntöihin, jotka luotiin alunperin jo noin 20 vuotta sitten. 

Peliyhtiöiden edustajat kommentoivat aiemmin viikolla SAG-AFTRAn lakkoilu-uhkia todeten niitä hätäillyiksi ja tarpeettomiksi. Se on myös huomauttanut, että ammattiliiton jäsenet muodostavat vain noin 25 prosentin lohkon kaikista pelialalla toimivista näyttelijöistä. Lakolla odotetaankin olevan varsin minimaalisia seuraamuksia parhaillaan tuotannossa jo oleviin peliprojekteihin, mutta se ei silti tarkoita, että peliyhtiöt olisivat välttämättä katkomassa suhteitaan ammattiliittoon.

– Tuotamme interaktiivisia videopelejä viihdyttääksemme ihmisiä ympäri maailmaa, minkä tuloksena tarjoamme mainioita töitä monille SAG-AFTRAn jäsenille. Kohtuullisen sopimuksen saavuttaminen ajaisi kaikkien osapuolten sekä fanien etuja, pelitalojen suunnalta kerrotaan.

Lähde: SAG-AFTRA, Polygon, Deadline

Lisää luettavaa