Kotimainen Trine 3 tulee tänään – testasimme uudistettua fantasiaseikkailua

Trine 3: The Artifacts of Power julkaistaan tänään Steamin Early Access -osastolla. Testasimme peliä ennakkoon.

21.4.2015 11:47

TRINE 3: THE ARTIFACTS OF POWER

Tekijä: Frozenbyte Julkaisija: Frozenbyte
Alustat: Mac, Linux, Win Julkaisu: 21.4.2015 (Early Access), 2015 (valmis versio)


Kotimainen Frozenbyte-studio on työstänyt Trine-sarjaansa jo pitkään ja hartaasti. Sadunomaiset ja kekseliäät pulmaseikkailut ovat kovan työn avulla saavuttaneet maailmalla varsin hyvän maineen, ja nyt Pontius-ritari, Zoya-varas ja Amadeus-velho etenevät jo kolmanteen koitokseensa. Maaliskuussa paljastetussa Trine 3: The Artifacts of Powersissa puhaltavat uudet tuulet, sillä sitä päästään testamaan jo hetimmiten. Frozenbyte nimittäin julkaisee pelin työn alla olevan version Steam-verkkokaupan Early Access -osastolla, vieläpä tämän päivän aikana.

Toisin kuin monissa muissa Early Access -peleissä, Trine 3:ssa on jo varsinaista pelattavaa kahden kentän verran. Frozenbyte on työstänyt peliä jo vuosien ajan ja varsinaisen julkaisun odotetaan tapahtuvan Steamissa vielä tämän vuoden puolella. Studion mukaan Early Accessin avulla fanit voivat olla tukemassa kehitysprosessia, minkä lisäksi sillä vältetään erillisten pelijulkaisijoiden mukanaan tuomat rajoitukset.

Uuden julkaisutavan lisäksi Trine 3:ssa on pelillisesti sarjan tähän asti merkittävin uudistus. Kaksi ensimmäistä Trineä lukuisine versioineen olivat kuvankauniista kolmiulotteisesta grafiikastaan huolimatta sivuttaissuunnassa eteneviä pulmaloikintoja, mutta Trine 3 uskaltautuu ottamaan kolmannen ulottuvuuden mukaan myös pelillisesti.

Trine 3: The Artifacts of Power

”Vaikka Trine 3: The Artifacts of Power on yhä työn alla, se on selkeästi vakaammalla pohjalla kuin useimmat Early Access -pelit.”

Syvyyssuunnassa liikkumisesta, loikkimisesta ja taistelemisesta huolimatta Trine 3:n luonne tuntuu silti tutulta ja sarjan luonteelle uskolliselta. Kenttärakenteessa hyödynnetään paljon edellisosista tuttuja ideoita, mikä tuo monin paikoin mieleen Nintendon onnistuneen Super Mario 3D Worldin, jossa kolmiulotteiset pelialueet olivat tarkkaan suunniteltuja ja hallittuja kokonaisuuksia. Myös Trine 3:ssa perinteinen loikkiminen tuntuu yhä luontevalta ja tarpeeksi tarkalta, mutta lisäulottuvuuden avulla tilanteita pystytään maustamaan uusilla ratkaisuilla ja rikkaammilla kuvakulmilla. Esimerkiksi Amadeus-velhon loihtimia esineitä voi nyt liikutella haluamiinsa suuntiin.

Edellisosien tavoin Trine 3:a voi luonnollisesti pelata kolmen pelaajan yhteistyönä, missä hyödynnetään kolmen hyvin erilaisen hahmon erikoiskykyjä tasapuolisesti. Pontius on yhä perinteisempi taistelija, joka käyttää kilpeään niin suojaamiseen kuin hyppyjen aikana leijumiseen, Zoya turvautuu enemmän jouseen ja koukkuihin, kun taas Amadeus ratkoo tilanteet taikavoimillaan. Hahmojen perustaidot eivät kuuleman mukaan juuri kasva matkan varrella, mutta kenttäsuunnittelun ansiosta niitä opitaan hyödyntämään uusin kekseliäin tavoin. Uusi ulottuvuus luonnollisesti kasvattaa yhteistyön kaaottisuutta, mistä varmasti syntyy kasapäin hupaisiakin tilanteita.

Vaikka Trine 3: The Artifacts of Power on yhä työn alla, se on selkeästi vakaammalla pohjalla kuin useimmat Early Access -pelit. Se on edellisosien tapaan satumaisen kaunis ja sen ensikentät sisältävät paljon lupaavanoloisia vihjeitä tulevasta. Frozenbyte keskittyykin tällä hetkellä pelin pc-julkaisun hiomiseen, mutta konsoliversioitakin on lupa odottaa tulevaisuudessa. Studion varatoimitusjohtaja Joel Kinnusen mukaan konsolivalmius löytyy, mutta pc-versiot ovat Early Accessin myötä etusijalla. Varsinaisia konsolialustoja ei ole vielä päätetty, mutta uuden ulottuvuuden vaatimien lisätehojen myötä Trine 3:a ei kannata odottaa ainakaan vanhan sukupolven PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.

PlayStation 4 ja Xbox One ovat siis todennäköisiä vaihtoehtoja, mutta Wii U jää vielä tässä vaiheessa mysteeriksi.

Ville Arvekari

Trine 3: The Artifacts of Powersista ja Frozenbyten mietteistä voi lukea tarkemmin toukokuussa ilmestyvästä Pelaaja-lehdestä 152.

Lisää luettavaa